Nieuws

Bouwmeester: ‘Ga voor goud!’

WEYMOUTH - Marit Bouwmeester meldde zich maandag voor aanvang van de allesbeslissende medal race zelfverzekerd in de olympische haven van Weymouth. De Nederlandse strijdt vanaf 14.00 uur om het goud. 

12:45

WEYMOUTH – Marit Bouwmeester meldde zich maandag voor aanvang van de allesbeslissende medal race zelfverzekerd in de olympische haven van Weymouth. De Nederlandse strijdt vanaf 14.00 uur om het goud. 

WEYMOUTH – Marit Bouwmeester meldde zich maandag voor aanvang van de allesbeslissende medal race zelfverzekerd in de olympische haven van Weymouth. De Nederlandse strijdt vanaf 14.00 uur om het goud. 

Door Anne Joldersma

“Ja, natuurlijk ga ik voor goud”, liet Bouwmeester desgevraagd optekenen. “No guts, no glory!”

De zeilster deel de koppositie met de Chinese Lija Xi. Het duo wordt op de voet gevold door de Belgische Evi Van Acker en de Ierse Annalise Murphy. Degene die als eerste van de vier over de streep komt, wint het goud.

Bouwmeester zegt zich maandag goed te voelen. “Er is een goede spanning. Ik heb goed geslapen en ben blij dat ik nu weer in de boot mag. Daar voel ik me toch het best.”

Wind

Ook de wind lijkt eindelijk ten gunste van Bouwmeester te keren. Het waait iets minder hard in Weymouth, dat is in het voordeel van de 24-jarige Friezin. “Het is inderdaad iets minder. En dat is wel gunstiger voor mij qua bootsnelheid. Ik heb de hele week op de toppen van mijn kunnen moeten presteren, omdat het constant bleef waaien en mijn sterke punten niet naar voren kwamen.”

De vooruitzichten zijn niet alleen positief. De baan waarop Bouwmeester de beslissende race moet varen is allesbehalve haar favoriete. “Maar ik heb er keihard op getraind, want ik kon hem een jaar geleden echt niet en we wisten dat hier de belangrijkste race gevaren zou worden.”

“Ik heb hier echt uren en uren doorgebracht met mijn trainingsmaatje Clair Blom en we hebben een tactiek bedacht. Ze gaat het niet leuk vinden dat ik dit nu zeg”, vervolgde Bouwmeester met een glimlach, “maar ik win nu altijd van haar op deze baan.”

Golfen

De zeilster moest zondag goed door de rustdag heen zien te komen. “Ik heb eerst naar de medal race gekeken”, doelt ze op de strijd in de Finn-klasse waarin de Nederlander Pieter-Jan Postma uitkwam en de vriend van Bouwmeester, de Brit Ben Ainslie, uiteindelijk het goud pakte.

“En daarna ben ik lekker met mijn zus wezen golfen. Even lekker ontspannen. Je moet niet denken dat ik heel goed ben in golf hoor, integendeel. Maar een paar ballen smashen op de driving range is altijd leuk.”

Dat Bouwmeester ook daadwerkelijk tot rust is gekomen, bleek. Gevraagd of zij nog tips van Ainslie had gekregen na de hectische medal race in de Finn-klasse, waar de Brit uiteindelijk als negende eindigde net voor zijn directe concurrent, grapte ze: “Nou, misschien moet ik daar niet naar luisteren.”

Lees alles over de Spelen op de special van NUsport

© NUsport/Anne Joldersma

Last modified: 6 augustus 2012
Sluiten