Nieuws

Bouwmeester en Van Rijsselberghe winnen Zeiler van het jaar prijs

14:17

In de Passenger Terminal in Amsterdam werd op 17 november 2016 de Conny van Rietschoten Trofee uitgereikt aan de beste zeiler van het jaar. Het werd een gedeelde prijs voor gouden medaille winnaars Marit Bouwmeester en Dorian van Rijsselberghe. Daarnaast werden prijzen uitgereikt voor de coach, mediaman, vrijwilliger en het jeugdtalent van het jaar.

Zeiler van het jaar

Marit Bouwmeester is nu drievoudig winnaar van de Conny van Rietschotentrofee, eerder won zij de prijs in 2010 en 2011. De Laser Radial zeilster nomineerde zich dit jaar voor de trofee met haar gouden plak op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Bouwmeester is met deze palmares één van de meest succesvolle zeilsters ooit in de Nederlandse zeilgeschiedenis en is daarmee een terechte winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee.

Dorian van Rijsselberghe won ook al eerder de Conny van Rietschotentrofee in 2012. De tweevoudig Olympisch kampioen liet zich afgelopen zomer weer van zijn beste kant zien. Met zijn feilloze race naar goud in Rio de Janeiro wint hij met deze prestatie ook de Conny van Rietschoten Trofee. Nog nooit won een Nederlandse zeiler twee gouden medailles op rij, een unicum in de Nederlandse zeilhistorie.

Winnares Flyer Trofee

Flyer TrofeeHet 16-jarige talent Emma Savelon nam begin augustus deel aan de Jeugd Wereldkampioenschappen Laser 4.7 in Kiel in een veld van 126 boten uit 40 landen. Tot het eind toe bleef het spannend wie er met het goud aan de haal zou gaan. De Russische Mariia Kislukhina wist beide medalraces te winnen, daar waar Savelon twee keer zevende werd. Maar haar constante en goede resultaten in de races daarvóór gaven echter de doorslag en leverden haar toch nog overtuigend (33 tegen 40 punten) het goud op, de eerste voor een Nederlandse zeilster in deze meest competitieve klasse.

Coach van het Jaar

Coach van het JaarJaap Zielhuis coachte Marit Bouwmeester in de afgelopen vier jaar naar goud. Samen werkten ze hard naar het hoogst haalbare resultaat. Zielhuis dankt daarbij de steun van Marit’s broer Roelof, die zowel hem als haar op de juiste manier wist te prikkelen om goud te winnen. Zijn beloning als coach van het jaar is niet het enige, Jaap Zielhuis is aangesteld als hoofdcoach van het Nederlandse Olympische zeilteam.

Maas Trofee

Alle olympische zeilers kennen hem en hebben veel aan hem te danken. Cees Booi zet zich al jaren in als vrijwilliger om het olympische zeilteam te ondersteunen. Hij sleept met trailers en helpt ze hen met reparaties. De dankbare Cees Booi bedankt ook de rest van het walteam en zijn vrouw, die hem de ruimte geeft om zijn passie te volgen.

Fotografie: Jasper van Staveren

Tags: , Last modified: 7 mei 2021
Sluiten