Nieuws

Botenbouwer schuldig aan doodslag

Een Australische botenbouwer is gisteren schuldig bevonden aan doodslag. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van vier zeilers in 2002.

13:55

Alex Cittadini was directeur en ingenieur bij Applied Alloy Yachts en als zodanig verantwoordelijk voor de bouw van het één miljoen dollar kostende jacht Excalibur. In september 2002 kapseisde het jacht, nadat de kiel eraf was gevallen in ruige zee. De schipper en de maat overleefden het ongeval, maar vier andere opvarenden vonden de dood.

 

Een onderzoek in 2005 wees uit dat de kiel horizontaal doorgesneden was en door ‘kinderlijke’ lassen bijeen werd gehouden. Daaropvolgend werden Cittadini en voorman Adrian Presland in staat van beschuldiging gesteld. Presland werd vrijgesproken omdat het openbaar ministerie niet buiten iedere twijfel aannemelijk wist te maken dat hij verantwoordelijk was voor het ‘slordige’ werk.

 

Cittadini werd echter schuldig bevonden aan alle vier de aanklachten wegens doodslag. De jury vindt dat hij ofwel van de snede en de slechte las wist, ofwel dat hij dat had moeten weten.

 

De rechtszaak werd op de voet gevolgd door lokale botenbouwers. Chris Ayton van Seaspray vertelde aan de Daily Telegraph: "Het zet een precedent en dat zal gevolgen hebben voor iedereen. Tot op zekere hoogte zijn we bezorgd, maar we doen ons best om te zorgen dat alles ‘spot-on’ is.

 

De toenmalige schipper van de Excalibur omschreef het vonnis als ‘fantastisch’, maar vertelde ook dat er veel aan de zaak mysterieus blijft. "Het is gewoon heel moeilijk gebleken de waarheid te onttrekken aan degenen die de boot hebben gebouwd. We weten nog steeds niet wie het (het doorsnijden van de kiel, red.) gedaan heeft en waarom. We zullen het wel nooit te weten komen, maar er is tenminste iemand voor verantwoordelijk gehouden."

 

Cittadini is van plan in beroep te gaan tegen de uitspraak, de personen op de foto zijn NIET degenen die in dit verhaal genoemd worden.

 

Foto: ANP

Last modified: 3 april 2009
Sluiten