Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Bijzondere skûtsjewedstrijd bij Zuiderzeemuseum

08:14

Skutsjesilen

zuiderzeemuseum-enkhuizen

Het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen bestaat dertig jaar. Om dit te vieren wordt op zaterdag 18 mei een speciale jubileumwedstrijd georganiseerd waaraan skûtsjes van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) zullen deelnemen.

Zaterdagmorgen gaat het buitenmuseum al om 09.00 uur open (een uur eerder), zodat bezoekers op tijd een plekje hebben om de parade van skûtsjes en de zeilwedstrijden te bekijken. De museumferry’s varen dan ook.

Avondopenstelling

De skûtsjes leggen in de loop van vrijdagmiddag aan in de haven van het buitenmuseum. Bezoekers kunnen onder het genot van een drankje in Café Hindeloopen, een versgerookte vis van de roker en toepasselijke muziek de schepen bekijken en de bemanning alles vragen over de historie van de wedstrijden en het leven aan boord. Voor deze gelegenheid is het buitenmuseum vrijdagavond tot 21.00 uur geopend en gratis toegankelijk.

Wedstrijddag

De wedstrijd op zaterdag 18 mei wordt verdeeld in twee officiële races van een uur. Bezoekers kunnen vanaf de dijk in het buitenmuseum de wedstrijd op de voet volgen. De walspreker, die overal langs het water is te horen, doet verslag van de race en vertelt over de skûtsjes, hun bemanningen, de families, de dorpen en de steden. Voorafgaand aan de wedstrijd en tijdens de pauze is er muziek in Hollandse en Friese stijl en kunnen bezoekers net als op vrijdag de schepen langs de kade bekijken en met de bemanningen praten. De winnaars worden aan het eind van de dag in Zuiderzeestijl gehuldigd.

Programma vrijdag 17 mei
16.00 – 20.00 uur Aankomst skûtsjes in de haven van het Zuiderzeemuseum
17.00 – 21.00 uur Speciale avondopenstelling om de skûtsjes te bekijken (toegang gratis)
Programma zaterdag 18 mei
09.00 uur Buitenmuseum open – museumferry’s varen
10.30 uur Parade van skûtsjes naar het wedstrijdveld
11.00-12.00 uur 1e zeilwedstrijd
12.30-13.30 uur Wedstrijdpauze
13.30 uur Parade van skûtsjes naar het wedstrijdveld
14.00-15.00 uur 2e wedstrijd
15.30-16.00 uur Huldiging

>AY1Q6601Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. www.zuiderzeemuseum.nl

Last modified: 3 mei 2013
Sluiten