Nieuws

‘Beter dan dit gaat het niet worden’

ZANDVOORT - Op het strand van Zandvoort kondigden Lobke Berkout en Lisa Westerhof aan te stoppen met professioneel zeilen. 

18:52

ZANDVOORT – Op het strand van Zandvoort kondigden Lobke Berkhout en Lisa Westerhof aan te stoppen met professioneel zeilen. 

ZANDVOORT – Op het strand van Zandvoort kondigden Lobke Berkhout en Lisa Westerhof aan te stoppen met professioneel zeilen. 

Door Laurens Willem Gooijer

Het succesvolle duo geeft aan dat met het behalen van brons op de Olympische Spelen het doel bereikt is en dat het maximale uit hun samenwerking is gehaald.

Een zichtbaar geëmotioneerde Lobke Berkhout heeft bovendien het gevoel dat zij het niet meer kan opbrengen om nog eens vier jaar tweehonderd procent te geven voor een betere prestatie dan afgelopen zomer.

“Ik ben gevormd door mijn zeilcarrière. Niet alleen als topsporter, maar ook als persoon ben ik ontwikkeld. Ik weet ondertussen heel goed wat ik wil en heb altijd mijn gevoel gevolgd. Dat is de leidraad in mijn leven en daar kan ik altijd op terugvallen.”

Sociaal leven

Berkhout leerde naar eigen zeggen als jong meisje al hoe het is om ergens naartoe te werken. “Vervolgens ben je daar, haal je de eerste medailles en hoop je een stabiele factor te worden aan die top. Dan komt er een moment dat je er staat en dan hoop je dat zolang mogelijk vol te houden.”

Op dat moment komt er volgens Berkhout ook het besef dat er meer is dan alleen topsport. “Een sociaal leven met vriend en familie. De sport heeft mij heel veel energie gegeven, maar ook gekost. En daarom ben ik nu op het punt gekomen om te beseffen dat iets hogers dan afgelopen zomer niet meer haalbaar is.”

Gouden randje

“Lisa en ik hebben tegen elkaar gezegd dat wat we ook zouden halen in Londen, dat dat het hoogst haalbare zou zijn. Ook al was het brons, voor ons was het brons met een gouden randje.”

Westerhof gaf in het verleden meerdere keren aan te stoppen, maar nu is het echt definitief. Zij gaat weer fulltime aan het werk als piloot bij de KLM en pakt haar studie Economie op aan de Erasmus Universiteit.

“Ik kijk terug op een fantastische vier jaar met Lobke en een ontzettend toegewijd team waarmee we het traject naar Londen zijn ingegaan. We zijn in een flow van start gegaan met meteen een wereldtitel en twee World Cup-overwinningen in 2009 en ook de jaren daarna hebben we aansprekende resultaten geboekt.”

Vechtlust, de drive, maar ook de veerkracht tekent volgens Westerhof de samenwerking met Berkhout. “In topsport krijg je natuurlijk ook te maken met tegenslagen. Uiteindelijk wisten we toch weer op het juiste moment te pieken met de wereldtitel en die olympische plak.”

© NUsport/Laurens Willem Gooijer

Last modified: 10 oktober 2012
Sluiten