Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Beste dag om te zeilen is woensdag

15:35

zeilen-loosdrecht3

SOS Holland organiseert iedere week gratis zeilen op de Loosdrechtse plassen. De dames die samen zeilen zijn het erover eens: “Woensdagavond is het beste moment om te zeilen, want het is dan rustig op de plassen.”

Anita

Anita

De vijftigers Anneke, Anita en Monique varen samen in een Valk. “Meestal varen er ook mannen mee, maar deze week toevallig niet”, vertelt Monique die tien jaar geleden begon met zeilen. “Ik zag een contactadvertentie van een man met een groot zeiljacht, die een vrouw zocht die mee wilde varen. Ik ben daar toen op in gegaan. De man is inmiddels weg, maar de liefde voor het zeilen is gebleven.”

Lekke boot

Anneke

Anneke

Ook Anneke en Anita zeilen al jaren, maar daar gaan de gesprekken aan boord niet over. Nadat de zeilen zijn gestreken en het bootje met een rustige windkracht 2 a 3 haar weg vindt, wordt er gesproken over de dagelijkse zaken. De verhuizing van Anneke en de verbouwing bij Anita. Een avond zeilen, blijkt voornamelijk goed te werken om de beslommeringen van thuis even achter je te laten. Monique zou over twee weken gaan varen in Portugal, maar die boot is opeens lek. “Nu wil ik wellicht naar Griekenland, maar dat ticket had ik al geboekt. We kunnen wellicht in een huisje verblijven in de Algarve, maar ja, ik wilde zo graag varen. Ik hoop dat ik een oplossing vind.”

Wakeboard

De Loosdrechtse plassen zijn inderdaad enorm rustig op woensdagavond. Er wordt wel gewakeboard en hier en daar komt een sloep voorbij, maar het zijn vooral de stille zeilers die genieten van de natuur. De leden van SOS Holland betalen 30 euro contributie en kunnen dan gratis meezeilen. “Helaas reageren steeds minder mensen”, vertelt Monique die tevens bestuurslid is. “We organiseren heel veel, maar het lijkt wel alsof onze leden het niet weten, terwijl alles duidelijk op de website staat. Ik hoop maar dat er meer mensen mee gaan varen, want het zou zonde zijn als we dit niet meer kunnen doen wegens gebrek aan belangstelling.”

Monique

Monique

Zeilen met storm

De vrouwen hebben allen veel zeilervaring en dat komt vooral in de koudere maanden van pas. “We hebben hier met storm gevaren, dat we omgevallen bomen in het water moesten ontwijken”, vertelt Anita. “Het is vandaag bijna windstil en dan is het gewoon gezellig en lekker kletsen, maar vergis je niet, wij kunnen echt wel zeilen en daar doen we het voor.”

Vrouwen

Dat de vrouwen vandaag samen zeilen, blijkt toeval. “Je hebt zeilverenigingen met aparte vrouwenboten, maar ik loop daar gillend weg”, vertelt Monique. “Het is gezellig om met vrouwen te varen, maar als je langere tijd weggaat, dan wil ik het liefst gemengd varen. Alleen vrouwen aan boord geeft toch spanningen na een paar dagen. Maar zo op woensdagavond is het enorm gezellig.”

zeilen-loosdrecht7

 

zeilen-loosdrecht5

 

zeilen-loosdrecht

 

 

 

Tags: , Last modified: 22 juli 2013
Sluiten