Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Bermuda verkozen tot locatie 35e America’s Cup

12:00

BermudaDe 35e America’s Cup wordt georganiseerd op het eiland Bermuda. Dat was de hoofdboodschap van de verdediger defender Oracle Team USA tijdens een persconferentie in New York op 2 december. De geruchtenmachine was de afgelopen weken al volop op gang gekomen, waarbij de andere kandidaat, San Diego, steeds vaker het onderspit moest delven. De oudste internationale zeilwedstrijd ter wereld vindt plaats in The Great Sound baai in juni 2017.

Natuurlijk Amfitheater

Michael Dunkley, premier van Bermuda is zeer content met het nieuws: “We zijn vereerd dat we zijn geselecteerd om de 25e cup te verwelkomen. Dit evenement past precies in ons straatje en biedt een uitgelezen kans om onze zeilersspirit, ons cultuurgoed en onze gastvrijheid aan de wereld te laten zien. Bermuda biedt de America’s Cup spectaculaire zeilomstandigheden met stabiele trainingsomstandigheden door het jaar heen. Onze optimale ligging en tijdszone zal het evenement nog aantrekkelijker maken voor bezoekers en televisiekijkers tezamen. Bovendien biedt het omliggende land van de Great Sound een magnifiek natuurlijk amfitheater.”

De uitdagers

Zes teams hebben zich tot dusver aangemeld voor de America’s Cup. Verdediger (defender) Oracle team USA moet het in juni 2017 uiteindelijk tegen één van de volgende teams als uitdager (challenger) opnemen: Emirates Team New Zealand (NZL), Artemis Racing (ZWE), Ben Ainslie Racing (GBR), Luna Rossa (ITA) en Team France (FRA). De challengers en de defender ontmoeten elkaar echter al in een serie van wedstrijden, de America’s Cup World Series, waarvan de eerste op 5-7 juni 2015 is gepland. Er worden in 2015 vier en in 2016 vier tot zes evenementen georganiseerd voor de wedstrijden die met AC35-catamarans worden gevaren.

De Finale

Op basis van de resultaten van de World Series komen de challenger teams in 2017 weer tegen elkaar uit in de America’s Cup qualifiers series die op AC62-catamarans worden gevaren. De AC62 is wederom een foilend (vliegend op draagvleugels, red.) ontwerp met efficiënte vleugelzeilen die snelheden tot zo’n vijftig knopen zullen genereren. De winnaars van de qualifiers komen tegen elkaar uit in de America’s Cup Challenger Playoffs die uiteindelijk de challenger van de America’s Cup Finals tegen defender Team Oracle USA zullen bepalen.
World Series 2015
Portsmouth, Engeland 5-7 juni
Göteborg, Zweden – 28-30 augustus
Hamilton, Bermuda – 16-18 oktober

http://www.youtube.com/watch?v=u73FtIFTrIw

Last modified: 3 december 2014
Sluiten