Nieuws

Belg zeilt mee met ultieme solo race

De Belgische zeiler Christophe Bullens heeft laten weten aan de startlijn van de Velux 5 Oceans 2010-11 aanwezig te zullen zijn. Het is een van de oudste en zwaarste solo zeilraces om de wereld. Volgend jaar vindt de wedstrijd voor de zevende keer plaats.

14:55

Bullens is een zeer ervaren oceaanzeiler, per jaar maakt hij ongeveer 10.000 zeemijlen. Sinds 1979 vaart hij mee met zeilwedstrijden en heeft al verschillende op zijn naam staan. De Belg wil met zijn deelname de wereld bekend maken met het Smiles project. Dit project steunt kinderen die besmet zijn met het hiv-virus. Ze worden opgevangen en verzorgd op de kinderafdeling van het Sint-Pieter ziekenhuis in Brussel.

 

De Belg zeilt mee met de nieuwe Eco 60 Klasse, die naast de bestaande Open 60 Klasse gaat varen. De bedoeling van deze nieuwe klasse is om zeilers met een minder ruim budget aan te trekken. In de Eco 60 varen boten die zijn gebouwd voor 2003. Het opknappen van deze oudere boten is milieuvriendelijker, en goedkoper, dan het bouwen van een nieuwe boot. Bullens zeilt in zijn Ocean of Smiles uit 1992. Om aan de regels van de Eco 60 klasse te voldoen zal hij eerst nog wat aanpassingen maken aan de boot.

 

De Oceaan racers zullen in zeven maanden bijna 70.000 mijl afleggen. Ze starten in het Franse La Rochelle. Vanaf hier varen ze over vijf oceanen de wereld rond. De tocht gaat van de Franse kust, naar de eerste tussenstop in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Daarop racen de zeilers naar Wellington in Nieuw-Zeeland om vervolgens over te steken naar Salvador in Brazilië. Van daaruit gaat de tocht verder naar Charleston in de Verenigde Staten, de resterende 3.600 zeemijl brengt de zeilers terug naar het begin punt, La Rochelle.

 

De wedstrijd bestaat sinds 1982 en wordt elke 4 jaar gezeild. Tot nu toe hebben nog maar 90 mensen de wedstrijd uitgezeild, die ook wel de ultieme solo race wordt genoemd. Dit jaar zijn er al negen definitieve aanmeldingen en de organisatie is nog in overleg met vele zeilers van over de hele wereld.

Foto: ANP

Last modified: 15 oktober 2009
Sluiten