Nieuws

Bekijk de beelden aan boord van de No. 5 Elbe vlak voor het ongeluk

19:45

Op zaterdag 8 juni is het historische houten zeilschip No. 5 Elbe gezonken na een botsing met containerschip Astrosprinter op de Elbe. De aanvaring vond plaats ter hoogte van de Noord-Duitse plaats Stade. Bekijk hieronder de angstaanjagende beelden waarop te zien is hoe het cargoschip recht op het houten zeilschip afkomt. Het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk is nog in volle gang. Wie was er fout?

Op de video lijkt het alsof de 82-jarige schipper van het houten zeilschip van plan was om voor het containerschip langs te varen. Toen hij zich realiseerde dat dit niet haalbaar was, probeerde hij nog om de koers te wijzigen. Maar daarvoor was het al te laat…

Wie was er fout?

Ook voor de politie is de video die een passagier heeft gemaakt van groot belang. Volgens de beelden bevond het zeilschip zich aan de verkeerde kant van de vaargeul. “Zeilers moeten tegen de wind in zeilen en dus ook de vaargeul oversteken,” legt Daniel Ritterskamp, ​​woordvoerder van de waterpolitie in Hamburg uit. Daar voegt hij aan toe. “Bij dergelijke manoeuvres mogen zij echter geen gevaar met zich meebrengen.”

Om de aanvaring te reconstrueren, willen de onderzoekers ook de Voyage Data Recorder aan boord van het containerschip evalueren. “Het is nu ook duidelijk dat de kapitein van de No. 5 Elbe meerdere keren via de radio werd gewaarschuwd, maar hierop niet had gereageerd,” vertelt Ritterskamp. “Een reden hiervoor kan zijn dat de radio niet werd gehoord door een deel van het schip en dat andere geluiden mogelijk de oorzaak zijn geweest waarom de waarschuwingen niet werden gehoord.”

De No.5 Elbe in beter staat. (c) Huhu Uet/CC-BY SA 3.0

Succesvol geborgen

Alle 43 mensen, inclusief 14 bemanningsleden, werden door de brandweer en de DLRG gered. Bij het ongeluk raakten acht mensen licht gewond. Federal Bureau of Maritime Casualty Investigations (BSU) onderzoekt de toedracht van het ongeluk. Informatie over de stand van het onderzoek maakt de BSU momenteel niet bekend.

In de nacht van zondag 16 op maandag 17 juni is de bergingsoperatie van het schip succesvol voltooid. Sinds maandagochtend ligt het gezonken schip weer aan het wateroppervlak. No. 5 Elbe ligt op het moment van schrijven op een luchtkussen dat wordt gevormd door een soort airbags. Sterke pompen vulden de airbags met perslucht waardoor de romp langzaam omhoogkwam. Tegelijkertijd werd het water uit het schip gepompt. Waarschijnlijk kan het historische schip binnenkort weer varen.

Onlangs was het gezonken schip nog voor € 1,5 miljoen gerenoveerd:

Lees ook: Historisch houten zeilschip zinkt na aanvaring op de Elbe

Omslagfoto: Screenshot YouTube

Tags: , , , , , , , , Last modified: 18 juni 2019
Sluiten