Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Baai bij Rio nog steeds een grote afvalput

10:18

Het onderwerp is al vaker aan bod geweest, maar een oplossing is er nog steeds niet. De vervuiling van het water bij Rio de Janeiro vormt een groot probleem voor de gezondheid van onder meer de zeilers die deelnemen aan de Spelen van 2016. “Rio is helemaal klaar voor de eerste ‘test-regatta’ in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2016.” Dat beweert tenminste het ISAF – het internationale zeilverbond. Na eerdere foto’s en nu beelden van de NOS lijkt het tegenovergestelde het geval. De baai is nog steeds een grote afvoerput.

Varen op rioolwater

Meer dan zeventig procent van het rioolwater komt nog steeds onbehandeld de zee in. Olympische zeilers beklaagden zich eerder al over meubels, plastic en dode dieren die bij Rio in zee drijven. Olympiër Dorian van Rijsselberghe is sinds kort ambassadeur van de Plastic Soup Foundation en zet zich in tegen de vervuiling van het water. Van Rijsselberghe: “Het gaat mij niet alleen om het schoonmaken van het wedstrijdwater voor de Olympische Spelen, maar om het structureel aanpakken van het lokale milieuprobleem.”

Zorgen

In een ronkend persbericht schermt het ISAF met ruim 300 deelnemers en de mogelijkheden voor zowel de zeilers als de organisatie om te oefenen voor ‘straks in 2016’.  Zeilers en milieuactivisten maken zich zorgen om het water waarin tijdens de Olympische Spelen van 2016 de zeilwedstrijden worden afgewerkt. (Nauticlink)

Video: NOS

 

 

 

Last modified: 31 juli 2014
Sluiten