Nieuws

Around Alone zit er op

De laatste deelnemer, Derek Hatfield, voer afgelopen zaterdag over de finishlijn bij Newport. De Ca…

12:50

Derek Hatfield viert feest, na de finish in Newport. (Foto: Around Alone /  Mary Ambler)
Derek Hatfield is binnen

89 dagen deed hij over de vierde etappe, van Tauranga (Nieuw Zeeland) naar Salvador de Bahia (Brazilië). 55 meer dan de Amerikaanse legwinnaar Brad van Liew. Net na de ronding van Kaap Hoorn sloeg de Canadees met zijn 50 over de kop met zijn 50-voeter Spirit of Canada. Hij vernielde daarmee niet alleen zijn mast en zeilen, maar verspeelde ook een groot deel van zijn elektronica. Maar Hatfield weigerde op te geven en sloeg aan het klussen in een kleine Chileense haven. Na weken hard werken was hij er weer klaar voor en zette zeil voor het vervolg van de etappe naar Brazilië. Na een korte stop van iets meer dan 48 uur, begon hij aan het vijfde en laatste parcours naar Newport, Rhode Island. 48 dagen na het startschot dat Bernard Stamm en Brad van Liew de overwinning zou brengen, voer hij over de finish. Stamm en Van Liew zijn de snelste zeilers gebleken, maar de prestatie van de sympathieke Canadees zal zeker zoveel zeilersharten sneller doen kloppen.


Around Alone verandert
Clipper Ventures, organisator van de Around Alone, heeft plannen bekend gemaakt voor de zevende editie in 2006. De race zal veranderen en 5-Oceans gaan heten. Allereerst wordt er uitsluitend gezeild in Open 50 en 60-voeters. De race zal twee maanden korter duren dan de huidige Around Alone. Ook zal er prijzengeld te verdelen zijn.


Wat blijft is de startplaats in Amerika. Er wordt een klankbordgroep geformeerd, waarin drie zeilers zitting hebben: Mike Golding, voormalig deelnemer, en de huidige winnaars Bernard Stamm en Brad Van Liew. Een moeilijk op te lossen knelpunt is het conflict met de Route du Rhum. Beide evenementen beconcurreren elkaar. De Franse AA-zeiler Thierry Dubois weet waarom de Route du Rhum zo immens populair is. Het is een relatief korte wedstrijd, deelname is redelijk betaalbaar en de media aandacht is groot. Daarom geven veel zeilers in de 60-voets klasse de voorkeur aan de Route, zo legde Dubois uit tijdens een persconferentie. Afgelopen najaar werd de concurrentie tussen de twee races pijnlijk duidelijk met een geval van ‘regattahopping’. Around Alone-deelnemer Patrick de Radigues stopte na de eerste etappe om vervolgens deel te nemen aan de Route du Rhum.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten