Het Amsterdams theaterschip Azart heeft na drieëndertig jaar vrije vaart een allerlaatste reis gemaakt. Op wielen, honderdvijftig meter over het strand van de Ecuadoriaanse stad Manta. ‘Het schip van de zotten’ was eigenlijk onderweg naar Australië, maar toen de pandemie uitbrak en longkanker werd vastgesteld bij schipper August Dirks, zette het schip koers richting een laatste ligplaats.
Dure voorstelling
“Happy end,” schrijft de schipper 11 november in zijn logboek. Na maandenlang zoeken naar een mogelijkheid om het schip een nieuwe bestemming te geven, is het mirakel voltrokken. Het narrenschip, The Ship of Fools, staat bovenop het strand. Zevenenvijftig zeemijl ten zuiden van de evenaar en honderdvijftig meter voorbij de Stille Oceaan. Schipper Dirks omschrijft de laatste rit van Azart als een komedie in drie akten, met heel wat manschappen en bulldozers in de hoofdrol. “Een hele dure voorstelling maar zeer memorabel, temeer omdat het schip weer op wielen rijdt en daarmee terugkeert naar haar historische oorsprong als wielschuit of scheepswagen, oftewel de meest uitgelaten kar van de karnavalsparade.”
Humor en leven
De nieuwe bestemming is de verzande haven van San Mateo, op zes kilometer van de stad Manta. De Ecuadoriaanse theatergroep Humor y Vida (Humor en Leven) neemt het project over. Zij hebben de burgemeester van Manta kunnen overtuigen om het theaterschip in te zetten voor de culturele en sociaal economische ontwikkeling van het buurtschap. Azart wordt het middelpunt van een chique boulevard. Dirks: “Na jaren van vrije vaart wordt ze alsnog keurig ingekapseld tussen de parking en de eindhalte van de bus, tussen de vissersbootjes en de strandtentjes.”
Azartplein
Azart is een haringlogger uit 1916 die als zeilschip van de werf afrolde. Het schip was de laatste vleetlogger die deel uitmaakte van de Nederlandse vissersvloot. In 1989 werd het schip gekocht door Azart, een kunstenaarscollectief en theatergezelschap onder leiding van kapitein, acteur, regisseur en organisator August Dirks. Het internationale gezelschap van Azart trok van land naar land om voorstellingen te geven. Het schip had jarenlang als vaste basis het KNSM-eiland te Amsterdam. Het vervulde een zo belangrijke sociale rol dat in 1994 het Azartplein naar het schip werd vernoemd.
In deze video zie je Azart in 2017, toen het schip na een tien jaar lange reis terug aangemeerd lag in Amsterdam.
Lees meer op The Captains Black Log.
Alle foto’s: (c) Azart
Tags: Azart Last modified: 9 december 2021
Wat fijn dat er aandacht aan deze laatste reis van de Azart wordt besteed! Niet direct een schip dat ik met dit blad associeer maar een heel belangrijk schip in mijn leven toen ik begin jaren 90 in Amsterdam kwam wonen! Robbie, Victor, August en de hele rest van de crew hebben Amsterdam, tegen de verdrukking in enorm gekleurd, verrijkt! Het einde van een heel bijzonder project, een era tekent zich hiermee af. Al is het zeker dat er nieuwe kiemen ontspruiten op dit nieuwe strand!
Sebastiaan Brant (das Narrenschiff) moet heel trots op jullie zijn!
Doet mij denken aan de Dogtroep o.a. de voorstellingen in de voormalige scheepshelling van de ADM in Amsterdam waren ongekend goed in o.a. hun eigenheid en dat is bij deze groep ook een van de kwaliteiten. Goed dat er aandacht aan is besteed en daardoor niet vergeten zal worden.