Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws, Zeilen TV

America’s Cup: Team USA krijgt weer vleugels

14:28

Reparaties aan de beschadigde USA 17 zijn in volle gang

Het nieuwe vleugelzeil voor de boot van America’s Cup Oracle Team USA is gisteren in San Francisco aangekomen. De vleugel is een gigantische koolstof constructie en werd in Nieuw Zeeland gemaakt en per schip naar San Francisco vervoerd. 

Reparaties aan de beschadigde USA 17 zijn in volle gang

Het nieuwe vleugelzeil voor de boot van America’s Cup Oracle Team USA is gisteren in San Francisco aangekomen. De vleugel is een gigantische koolstof constructie en werd in Nieuw Zeeland gemaakt en per schip naar San Francisco vervoerd. Tijdens een spectaculaire crash in oktober vorig jaar werd de vleugel van de eerste boot, de USA 17, volledig verwoest en liep de boot ernstige schade op. Die schade is nu bijna gerepareerd.

De vleugelzeilen waarmee de gigantische AC72 multihulls zijn uitgerust zijn 40 meter lang en hebben een zeilopervlak van 260 m2. De vleugels zijn technisch zeer geavanceerd omdat zij gigantische krachten te verwerken krijgen en toch licht en stijf moeten zijn. Elk team ontwerpt en bouwt zijn eigen vleugel binnen de strenge America’s Cup ontwerpegels. Er is veel kritiek op de almaar toenemende complexiteit van de AC-boten en daarmee gepaard gaande torenhoge kosten.

Schipper en stuurman James Spithill verwacht dat de USA 17 begin februari weer het water op kan. Het Amerikaanse team, dat voor een groot deel uit Nieuw Zeelanders bestaat, kan dan beginnen aan het inhalen van een lange trainingsachterstand. Alle America’s Cup teams mogen volgens het wedstrijd regelement – en als ze dat kunnen betalen – twee AC72 boten bouwen en maximaal drie vleugels. Na de crash zijn er voor Team USA dus nog maar twee vleugels beschikbaar. De tweede boot zal naar verwachting in april klaar zijn. Er wordt 24 uur per dag doorgewerkt om de eerste boot zo snel mogelijk op het water te krijgen.

Aankomst van de vleugel vanuit Nieuw Zeeland

Oracle Team USA is de verdediger van de America’s Cup, en zal het in september 2013 opnemen tegen de winnaar van de Louis Vuitton Cup.

Foto’s Guilain Grenier Oracle Team USA©

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 16 januari 2013
Sluiten