Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

America’s Cup brengt minder dollars op

16:54

De America’s Cup heeft voor San Francisco minder geld opgebracht dan verwacht. Op zeilgebied is de America’s Cup uitermate geslaagd, maar economisch gezien slaat het evenement de plank mis. De beloofde 1,4 miljard dollar aan inkomsten is niet gehaald. Er is nu in ieder geval met zekerheid te zeggen dat de opbrengsten niet onder de 364 miljoen dollar komen.

Bedragen bijstellen

Day 15 of the Final Match at 34th America's CupEen aantal maanden voor de start van de wedstrijden in 2010, beloofde de organisatie nog een positief economisch effect van 1,4 miljard dollar voor San Fransisco. Dit bedrag werd door realisten al snel terzijde geschoven. Een aantal maanden voor aanvang van de wedstrijden is de verwachte opbrengst teruggebracht naar 900 miljoen dollar. Uit een onderzoek van de Bay Area Council Economic Institute blijkt nu, dat met zekerheid een bedrag van 364 miljoen dollar over is. Met de bouw van een nieuwe cruise terminal zou het bedrag op 550 miljoen dollar komen.

Burgemeester van San Francisco Ed Lee kijkt niet alleen naar de beloofde cijfers en spreekt zijn lof uit over de America’s Cup: “Het hosten van de 34e America’s Cup in San Francisco heeft onze mooie stad tentoongesteld aan de wereld. Het bracht duizenden nieuwe banen, langverwachte verbeteringen aan de waterkant, uitgaven van internationale bezoekers en een injectie aan onze regionale economie. Onze investering bracht aanzienlijke inkomsten voor de stad en de lessen die we geleerd hebben zullen ons helpen om nog betere wereldklasse evenementen in de baai te organiseren.”

Tegengeluiden

Volgens cijfers uit het ambt van burgemeester Ed Lee, hebben de races de stadsbelastingbetaler tot nu toe circa vijf miljoen dollar gekost. Supervisor John Avalos is van mening dat het stadsgeld beter was besteed in afgelegen wijken, dan een opknapbeurt van de waterkant. Hij noemt de race een wedstrijd voor miljonairs, waarvoor de belastingbetalers van San Francisco moet betalen.

CEO van Oracle Team USA, Russell Coutts, vertelde The Associated Press dat het resultaat alsnog erg positief is voor de stad. “In mijn ogen heeft 550 miljoen dollar een vrij aanzienlijke economische impact. Uiteraard met meer teams in het spel, zou de economische impact hoger zijn geweest. Maar $ 550.000.000 is niet slecht.”

Het is niet het bedrag dat werd beloofd, maar het hele evenement is alsnog een boost voor de economie in de stad. De zeilsport heeft door de America’s Cup wereldwijd veel media-aandacht gekregen en wordt daardoor ook bij niet-zeilers meer besproken. De ontwikkeling in de zeilsport is op verschillende gebieden vooruitgegaan. De positieve argumenten hebben veruit de overhand. Coutts benoemde overigens dat de America’s Cup in 2017 waarschijnlijk gewoon weer zal terugkeren naar San Fransisco. Team Oracle is hierover reeds in gesprek met de stad.

Foto: ACEA / Ricardo Pinto

 

 

Last modified: 11 december 2013
Sluiten