Nieuws

Actuele stremmingen Staande Mastroute

Update 4 juli

09:12

Actuele stremmingen Staande Mastroute

De Staande Mastroute is deze zomer op een aantal plekken gestremd. Via de route dwars door Nederland kun je binnendoor, dus zonder de Noordzee op te moeten, met staande mast van de Delta naar Delfzijl. Tenminste, als alle 20 sluizen en 86 beweegbare bruggen waar de route langs voert bediend worden. Maar dat laatste is momenteel helaas niet het geval.

Visserbrug Groningen gestremd

Update Visserbrug 04/07:

De Gemeente Groningen verwijderde op 3 juli de defecte Visserbrug. Op 4 juli vinden er nog afrondende werkzaamheden plaats en is de ‘brug’ nog gestremd. “Op 5, 6 en 7 juli is de brug er geheel uit en kan de scheepvaart die dagen ongehinderd doorvaren,” vertelt een woordvoerder van de Havendienst ons. “Daarna komt er een noodbrug voor voetgangers en fietsers, die kan wel weer gewoon bediend worden voor de scheepvaart met staande masten. Het kan zijn dat tijdens de installatie daarvan de brug ook weer een dag of twee gestremd is, maar langer zal het niet zijn.”

Naar verwachting installeert de gemeente eind juli een noodbrug voor voetgangers en fietsers, die ook bedienbaar is voor de (hoge) scheepvaart: “Wanneer de noodbrug precies geïnstalleerd wordt, is op het moment nog onduidelijk; dat ligt nu bij Stadsbeheer. De brug ligt al klaar – we hebben altijd een aantal noodbruggen klaarliggen – maar hij moet nog aangepast worden aan deze specifieke plek. Reparatie van de oude brug gaat waarschijnlijk wel een jaar of twee duren.” 

De ontwikkelingen volgen elkaar zo snel op in de Groningse binnenstad dat vaarweginformatie het niet meer allemaal bijhoudt. Daar is vooralsnog namelijk alleen te lezen dat de Visserbrug sinds 13 juni tot nader order gestremd vanwege een technische storing. Staande masten en hogere scheepvaart hebben geen andere keus dan via Waddenzee/Noordzee om te varen. Inmiddels lijkt het euvel echter alweer bijna verholpen voor zeilers die de Staande Mastroute deze zomer willen varen.

Actuele stremmingen Staande Mastroute

Gouwespoorbrug Alphen aan den Rijn

In de tweede helft van augustus, eveneens midden in het zeilseizoen, is er ook een flinke beperking in de Staande Mastroute tussen Zeeland en het IJsselmeergebied. Door geplande werkzaamheden is de Gouwespoorbrug bij Alphen aan den Rijn namelijk van 13 tot en met 21 augustus gestremd.

Hoge Gouwespoorbrug, Gouda

Van zaterdag 6 juli 2024 22:00 tot zondag 7 juli 2024 08:00 wordt de Hoge Gouwespoorbrug bij Gouda niet bediend in verband met werkzaamheden.

Brug over de Krammersluizen, Zeeland

In verband met herstelwerkzaamheden wordt de brug in de N257 bij de Krammersluizen van maandag 8 juli 2024 07:00 tot vrijdag 19 juli 2024 17:00 niet bediend. Dit is alleen problematisch voor zeiljachten hoger dan 18 meter; de rest past er nog onderdoor.

Spoorbrug Dordrecht

De spoorbrug bij Dordrecht is deze zomer een dagje gestremd: van maandag 15 juli 2024 07:00 tot dinsdag 16 juli 2024 07:00. De doorvaarthoogte in gesloten stand vind je onderaan deze pagina van vaarweginformatie.nl.

Schipholbrug en Spaarnespoorbrug, Amsterdam/Haarlem

De Schipholbrug bij Amsterdam wordt het hele jaar niet bediend, dus van Zeeland naar het IJsselmeer of omgekeerd moet je via Haarlem. Let op als je dit eind augustus van plan bent: de Spaarnespoorbrug wordt namelijk niet bediend tussen vrijdag 23 augustus 07.00 tot maandag 26 augustus 06.00 uur. De twee reguliere openingen van 06.19 en 06.49 uur blijven vrijdagochtend 23 augustus beschikbaar.

De actuele bedieningstijden en informatie over stremmingen van alle bruggen en sluizen vind je op vaarweginformatie.nl. Ook op Nautin staat een handig overzicht.


De 75 mooiste vaarplekjes van Nederland – €19,99
In dit boek delen watersporters wat hun favoriete vaarplekjes zijn. Voor de mooiste ankerplekken, havens en steigers hoef je immers niet ver te reizen. Dit prachtige vaarboek brengt al deze mooie havens, sluizen, ankerplekken en steigers in kaart, aangevuld met fotografie – zodat je direct kunt zien hoeveel mooie vaarplekken Nederland heeft.

Bestel hier


Lees ook: Brug of sluis op de route? Check vooraf op mogelijke stremmingen

Beeld: Marit Verbeek

Last modified: 8 juli 2024
Sluiten