Nieuws

Abby Sunderland niet meer non-stop

Terwijl concurrente Jessica Watson op haar zuurstokroze klassieker de zwaarste stormen doorstaat, laat de techniek het afweten in Abby Sunderlands high-tech Open 40.

14:09

De inmiddels 17-jarige Amerikaanse Abby Sunderland is op weg naar Kaapstad om haar stuurautomaat te laten repareren. Sunderlands automatische piloot hield het drie dagen geleden voor gezien. Na het vervangen van de elektronica bleek het hydraulische systeem te lekken. Sunderland schrijft vanaf haar boot: “Het zou onverantwoord zijn om te blijven varen zonder betrouwbare apparatuur. Het is nog tien à veertien dagen varen naar Kaapstad. Ik hoop dat de stuurautomaat het tot daar nog volhoudt.”

Het besluit om Kaapstad aan te doen, betekent dat Sunderlands reis niet meer non-stop is. Haar recordpoging is daarmee gestrand, maar de reis gaat door. “Mijn droom is om rond de wereld te zeilen, ook al is het niet non-stop en ben ik niet de jongste, ik blijf zeilen.”

Concurrentie

Sunderlands concurrente Jessica Watson zeilt ondertussen gestaag door. Ook voor haar is de reis niet zonder zorgen. In de laatste paar weken is Watsons boot al vijf keer platgeslagen door storm en flinke zeegang. Haar boot, een klassieke S&S 34, heeft de zware omstandigheden goed doorstaan. De Australische Watson hoopt over enkele weken haar recordpoging en zeilreis om de wereld met succes te beëindigen. (MvS)

 

Beeld: William Benett ASC/Ted Caloroso/EPA

Last modified: 28 april 2010
Sluiten