Actueel, Nieuws

470-dames strijden voor olympische kwalificatie

07:19

Delta Lloyd Kernploegzeilsters Afrodite Kyranakou-Zegers en Anneloes van Veen staan na zes races op een achtste plaats in de strijd om het Wereldkampioenschap in de 470-klasse in Haifa, Israël. De beslissing valt op zaterdag 17 oktober tijdens de afsluitende medalrace. De olympische 470-zeilsters begonnen op 12 oktober zeer voortvarend in de openingsraces met een 7e en een 2e plaats. Het duo kreeg een naar eigen zeggen onterechte diskwalificatie voor praten met hun coach vlak voor de start. Het duo zeilt sterk deze week, maar kan zich geen grote fout meer veroorloven.

Op 14 oktober scoort het Nederlandse duo een 23e en een 2e plaats in een veld van 42 deelnemers. Totaal verschillende resultaten op een dag met zeer weinig wind. Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen. ISAF Sailing World Cup Miami 2015Kyranakou-Zegers reageert na afloop als volgt: “Een heel moeilijke dag vandaag. We zijn tevreden met de resultaten. De eerste dag kregen we een onterechte diskwalificatie van de jury voor het praten met de coach tijdens de startprocedure. Dat kost ons veel punten, want we eindigden die race op een tweede plaats. En dat kost ons op het moment een podiumplek. Maar we vechten tot het einde. Nog vier races en een medalrace te gaan.”

Olympische kwalificatie

Voor Kryanakou en Van Veen is het zaak om op dit toernooi de olympische kwalificatie op naam af te dwingen, om zo het ticket naar Rio veilig te stellen. Dat kan door een eindresultaat bij de top zeven op dit WK te realiseren. Deze eis wordt per evenement vastgesteld aan de hand van de sterkte van het deelnemersveld. Kyranakou-Zegers en Van Veen hebben de nationale selectie in de 470-klasse al op hun naam geschreven. Dat houdt in dat ze namens Nederland de 470-klasse mogen vertegenwoordigen mits ze óók aan de NOC*NSF-eisen voldoen. Afgelopen augustus op het testevent in Rio, behaalden de Nederlandse vrouwen een vijfde plaats. Goed voor een halve Olympische kwalificatie op naam.

Bron: Watersportverbond

 

Last modified: 17 oktober 2015
Sluiten