Nieuws

2 x zilver, 1 x brons

Margriet Fokkema en Marieke Jongens (foto) hebben in het Franse Hyères de zilveren medaille gewonnen met hun solide prestaties in de 470-klasse. Thierry Schmitter won dezelfde kleur in de 2.4 m-klasse, teamgenoot André Rademaker pakte brons. Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester won haar medaillerace, maar kwam niet verder dan een verdienstelijke vierde plaats.

16:02

Laser Radial
In tegenstelling tot de eerdere dagen woei het flink tijdens de medailleraces van de Semaine Olympique Francais in Hyères. Een opbouwende deining maakte de omstandigheden op de Middellandse Zee nog pittiger. Marit Bouwmeester, de 20-jarige Laser Radial-zeilster, ging er het beste mee om: ze won haar medaillerace. Het mocht niet baten. De Belgische Evi van Acker werd tweede en verzekerde zich daarmee van de bronzen plak. Bouwmeester moest genoegen nemen met de vierde plek in de eindrangschikking.

2.4 m-klasse
Eerder op de ochtend zeilde Thierry Schmitter in de 2.4 m-klasse een puike race. Hij won en schoof daarmee op van de vierde plaats in het tussenklassement naar de tweede plaats in het eindklassement. André Rademaker, die samen met de ervaren paralympiër Schmitter en jongeling Barend Kol traint, zeilde naar een bronzen plak. Kol werd zevende.

470
Het jonge 470-duo bestaande uit Margriet Fokkema (22 jaar) en Marieke Jongens (21) konden de zilveren medaille al niet meer mislopen, toen ze het water op gingen. Wel konden ze hun tweede plek omzetten in een eerste, maar dan zou het Deense duo steken moeten laten vallen. Dat deden de noorderlingen niet. Fokkema en Jongens finishte als zevende en pakten hun eerste podiumplaats op een wereldbekerevenement.
Mandy Mulder en Merel Witteveen kunnen tevreden terugkijken op hun eerste evenement in de 470-klasse. De zilveren zeilsters van Qingdao waagden de overstap van de Yngling naar de 470. Ze sloegen om in de medaillerace en werden uiteindelijk achtste.

Last modified: 24 april 2009