Nieuws

Op 25 januari 1990, toen stormde het pas

Aan deze orkaan hebben we het waarschuwingssysteem met kleurcodes te danken

08:40

Het jaar is nog geen maand oud en we hebben nu al te maken gehad met drie officiële stormen. Henk, Isha en Jocelyn trokken over ons land en zorgden ervoor dat het KNMI code oranje en code geel uitgaf voor bepaalde provincies. En dat waarschuwingssysteem met kleurcodes hebben we grotendeels te danken aan de storm die op 25 januari 1990 Nederland en West-Europa teisterde.

Het is vandaag precies 34 jaar geleden dat Nederland door één van de zwaarste stormen uit de moderne geschiedenis getroffen werd. De depressie, die nu ook wel als orkaan Daria bekend staat, wordt nog steeds gezien als een van de ergste in zeker 100 jaar. Zeventien mensen lieten het leven, honderden personen raakten gewond en er was voor miljarden aan schade ontstaan. De scheepvaart verkeerde vanzelfsprekend ook in moeilijkheden. Het was een memorabele weerdag.

Windkracht 11

Aan zee werden uurgemiddelden van windkracht 11 gemeten. De waarschuwingen werden opgeschaald tot windkracht 12, dat is uniek in ons land, maar zover kwam het niet. In IJmuiden werd een windstoot van 158 km/u gemeten.

Bijzonder aan deze storm was ook de hoge windsnelheid in het binnenland. Normaal waait het langs de kust het hardst, maar dit keer niet. Zo werd op Schiphol op de Kaagbaan maar liefst 88 knopen gemeten. Dergelijke windstoten behoren tot de hoogst mogelijke in ons land. Overigens, de zwaarste windstoot in honderd jaar die tijdens een storm is gemeten, was in Hoek van Holland waar de meter op 6 november 1921 162 km/u aangaf.

Gestrande reizigers

Juist tijdens de avondspits bereikte orkaan Daria het hoogtepunt en daardoor waren de gevolgen gigantisch groot. Schiphol was tijdelijk onbereikbaar en het weg- en treinverkeer werd stilgelegd door omgewaaide bomen, kapotte bovenleidingen en defecte spoorwegovergangen. In totaal zijn op de rijkswegen 130 vrachtwagencombinaties, caravans en opleggers gekanteld. Duizenden reizigers strandden in de grote steden en moesten daar de nacht doorbrengen.

Bekijk hieronder de nieuwsuitzending van 25 januari 1990:

Waarschuwingssysteem met kleurcodes

De storm van januari 1990 werd in de dagen voorafgaand aangekondigd, maar de waarschuwingen bereikten het volk niet voldoende. Het belang van de waarschuwingen drong niet echt door, waardoor veel mensen ondanks de verwachtte windsnelheden toch buiten waren. Onder andere de gebeurtenissen die 34 jaar geleden plaatsvonden, leidden uiteindelijk tot de invoering van het waarschuwingssysteem met de kleurcodes groen, geel, oranje en rood. Deze methodiek is grotendeels bedacht naar aanleiding van 25 januari 1990. Voornamelijk om de ernst van het verwachte extreme weer aan te duiden, zodat een nieuwe ramp als deze voorkomen zou worden.

Kun jij je deze storm nog herinneren?

Omslagfoto: © Fotopersbureau De Boer/CC BY SA 1.0

Last modified: 25 januari 2024
Sluiten