Nieuws

2023 is het natste en warmste jaar ooit gemeten

1060 millimeter regen en gemiddeld 11,8 °C

17:05

Vorig jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen, die startten in 1901. Landelijk viel gemiddeld 1060 millimeter regen, terwijl dat normaal gesproken 795 millimeter is. In 2023 was er een gemiddelde temperatuur van 11,8 °C, de hoogste gemeten temperatuur sinds 1901. We konden genieten van een zonovergoten jaar, dat vooral kwam door de recordzonnige junimaand.

Tot vorig jaar was 1998 het natste jaar uit de geschiedenis. De neerslag wordt berekend aan de hand van 13 neerslagstations verspreid door het land, de zogenoemde P13. Vooralsnog geeft ook P13 een neerslagrecord aan, maar de gevalideerde data van deze neerslagstations zijn pas eind januari beschikbaar. In maart viel bijna twee keer zoveel neerslag als normaal. En in oktober en november viel er ook gigantisch veel regen en dat zorgt voor de op een na natste herfst.

34,8 °C

Er is veel neerslag gevallen, maar het zonnetje liet zich ook meer dan vaak zien. Landelijk scheen de zon gemiddeld 1913 uur. Normaal gesproken komt de koperen ploert 1774 uur tevoorschijn. Het grootste deel van die vele zonne-uren danken we aan de recordzonnige junimaand. Aan de kust was het het zonnigst: in Vlissingen scheen de zon 2067 uur. De hoogste temperatuur  werd op 9 juli in Arcen gemeten. Daar liep het kwik die dag op tot maar liefst 34,8 °C. De laagste temperatuur van het jaar, -10,1 °C, werd op 1 december in Leeuwarden gemeten.

Storm Poly.

Storm Poly en storm Ciarán

Het opmerkelijkste weersverschijnsel was zomerstorm Poly, die op 5 juli flink huishield in ons land. Voor het noordwesten was code rood uitgegeven en in een aantal andere provincies was code oranje van kracht.
Storm Ciarán kwam 2 november aan land. In het hele land werd gewaarschuwd voor (zeer) zware windstoten. In Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, het IJsselmeer en het westen van het Waddengebied gold code oranje.

De combinatie van een zeer nat en extreem zonnig jaar is uniek. Eerdere natte jaren verliepen meestal ook somber. Zal 2024 de boeken ingaan als het warmste en droogste jaar ooit? Voorlopig lijken die record nog ver weg, nu meerdere havens blank staan en het erop lijkt dat de winter uit z’n winterslaap komt… Aan de andere kant is het jaar ook pas net begonnen!

5 januari 2024. Wat heeft dit jaar voor weer voor ons in petto?

Last modified: 5 januari 2024
Sluiten