Actueel

Man overboord: de fok vist je uit het water

19:00

Foto: Ron Bonte

Je denkt er liever niet aan, maar een ongeluk zit in een klein hoekje: overboord gaan. Gelukkig zijn er een aantal methoden waardoor je iemand weer aan boord kunt krijgen. Dit kan onder andere door middel van de (storm)fok…

Zo werkt het

Man overboord

Foto: Rob Bonte

Je bevestigt de hals- en schoothoek van de fok aan de boot en viert de val. Zo ontstaat er een zak op het water waar de man of vrouw in kan dobberen. Echter kan het moeilijk zijn om hierin te komen. Hiervoor zou een pikhaak uitkomst kunnen bieden om de persoon in het water goed te positioneren.

Doordat het voorlijk een andere lengte heeft dan het achterlijk hangt de zak scheef, waardoor iemand er op ongemakkelijke wijze uit zou kunnen glijden. Dit probleem kan worden opgelost door het achterlijk iets in te korten tot je een min of meer symmetrisch zeil hebt. De man overboord blijft nu veel beter in de zak liggen en aan de val kan hij of zij naar binnen worden getrokken.

Man overboord

Foto: Rob Bonte

Alternatief

De manier van iemand aan boord krijgen met de fok is best tijdrovend en niet erg comfortabel, maar het werkt wel. Zeker met een rolfok is deze methode niet voor de hand liggend. Een vergelijkbare maar betere wijze om iemand aan dek te krijgen is aan de hand van de MOB-Mat (€439,00). In het blad leggen we uit hoe die werkt en laten we ook nog andere alternatieven zien.
Rectificatie: In Zeilen nummer 10 wordt een bedrag van €339,00 voor de MOB-Mat genoemd, maar dit is onjuist. De bovengenoemde prijs (€439,-) is juist.

Wil je andere en snellere reddingsmethoden te weten komen?
Je leest het in Zeilen 10! Koop hem hier.

Video: Catch & Lift

Tijdens het testen maakten we ook nog een korte video. Op de video is te zien hoe we een ander hulpmiddel gebruiken. Met het Catch & Lift-systeem wordt de man zonder fysieke inspanning uit het water getrokken. De details lees je uiteraard in onze test.

Coverfoto: Rob Bonte, tekst: Riemer Witteveen

Last modified: 11 oktober 2017
Sluiten