Actueel

Mini Transat: Acht dagen midden op de oceaan

09:54

Inmiddels bevinden de deelnemers van de Mini Transat zich al ruim een week lang midden op de Atlantische Oceaan. Acht dagen geleden vertrokken de proto’s en serieboten vanaf Las Palmas en zetten zij hun koers richting Martinique. De verwachting is dat de Mini-zeilers nog zo’n één à twee weken moeten varen voor zij de eindbestemming hebben bereikt.

55 serieboten en 24 proto’s gooiden vorige week hun trossen los om aan de tweede etappe (2700 mijl) van de Mini Transat te beginnen. Ook Nederlander Sander van Doorn bevindt zich ergens met zijn boot Air Charge op het grote blauwe water. Op het moment van schrijven ligt hij nummer 26 van de 55 deelnemers in zijn klasse.

De deelnemers varen in hun eentje op een zwaar overtuigde boot van 21 voet de oceaan over, zonder enige vorm van comfort. Foto: Max van Keulen

Snelheid gaat boven de routekeuze

Ian Lipinski (1467 mijl van de finish), Simon Koster en Jörg Riechers liggen als nummer één, twee en drie in de protoklasse. Met de serieboten zijn dat Erwan Le Draoulec (1636,8 mijl van de finish), Clarisse Crémer en Tanguy Bouroullec. Tot nog toe is er geen een boot tijdens deze etappe uitgevallen.

De solozeilers zijn zich ervan bewust dat het op dit moment van de race vooral om de snelheid draait. Dat is nog belangrijker dan de keuze van de route. Daarom is het van belang dat de deelnemers goed organiseren en gunstigste momenten bepalen om te slapen, te eten en de stuurautomaat in te schakelen. Op het juiste moment moet de schipper de controle terugnemen om de boot weer wat extra pit te geven. Wat telt zijn niet zozeer de snelheidspieken, maar het daggemiddelde.

Van de wedstrijden in de Mini 6.50-wereld is de Mini Transat de bekendste. Thuis kun je de race volgen via de tracker. Zo hoef je geen moment van deze zeilwedstrijd te missen en kun je zelf de daggemiddeldes in de gaten houden.

Heb je ook al de prachtige dronebeelden van de Mini Transat gezien?

Omslagfoto: Max van Keulen

 

Tags: , , , Last modified: 8 november 2017
Sluiten