Actueel, Zeemanschap

Luik als sluitpost

13:13

Met de Fugitive II bezochten Katy Lips en Michiel van Straten vorig jaar met hun kinderen diverse IJsselmeer- en Waddenhavens. De nachten waren warm. Op hun avondlijke wandelingen over de steigers zagen ze vele manieren om de luiken open te houden.

De avond valt in de jachthaven van Terschelling. Het bootjesleven gaat over in de avondroutine. Een onderdeel hiervan is de boot klaarmaken voor de nacht. Een goede ventilatie is daarbij prettig. Niet alleen omdat het behoorlijk warm is in de boten. Het is ook lekker om iets van die gemengde zee- en boslucht binnen in het jacht te ruiken.

Wat ons tijdens een wandeling opvalt, is de even gevarieerde als geimproviseerde manier waarop zeilers de luiken van voorpieken openhouden. In een willekeurige jachthaven moeten voor enkele tientallen miljoenen euroís boten liggen, zo bereken ik al lopend over de steigers. Maar de ventilatie laten we meestal over aan oplossingen van karton, plastic en andere afvalmaterialen. Op de Fugitive II nemen wasknijper of slipper het soms over van weigerende luikscharnieren. Waar houdt varend Nederland zijn luik mee open? Met een klosje, een pokerspel, een kartonnen doos, handdoek of voetbal. Af en toe wil er nog wel eens een professioneel ogende uithouder tussen zitten, maar meestal doen we het af met iets dat voor het grijpen moet liggen. En vooral iets dat niets mag kosten.

Zie hier een overzicht.

Praktijk - Luik als sluitpost2

Tekst Michiel van Straten

fotoís Katy Lips

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten