Actueel

Noordzee oversteken: naar de Limfjord

12:30

Stilte, rust en niets dan leegte. Maar ook: continu op scherp staan. Je eerste meerdaagse oversteek vergeet je nooit meer. Een mooie bestemming is de Deense zeearm Limfjord. Met het Boordboek Buitengaats Zeemanschap in de hand maken we de oversteek. Wat kom je tegen bij deze overtocht naar het noorden?

Aan de voorbereidingen zal het niet liggen. Nog één keer loop je de verstaging, mast en motor na. Op de kaartentafel liggen alle benodigde kaarten, vaarwijzers en de Reeds Nautical Almanac klaar.
De weersverwachting is goed. De luchtdruk loopt op en het belooft stabiel te blijven. In je hoofd heb je de oversteek al tientallen malen gemaakt. Nu is het tijd om dan eindelijk koers te zetten naar de beoogde bestemming: de Deense zeearm de Limfjord.
Dat is een van de tochten die Dick Huges beschrijft in zijn Boordboek Buitengaats Zeemanschap – veilig zeilen op de Noordzee. Startpunt van deze meerdaagse oversteek zijn de Nederlandse Waddeneilanden. Vanaf de Vlielandton is het 240 mijl zeilen naar de vissersplaats Thyborøn, toegangspoort tot de Limfjord. Dat is ongeveer, afhankelijk van je boot en het weer, twee dagen varen. De nachten op zee worden korter naarmate je het Noorden verder nadert. Maar toch. Koudwatervrees is geen zeezeiler – hoe ervaren ook – vreemd.

(c) Ben Rutte

Denderende containerschepen

Als je vanaf de Waddeneilanden richting het Noorden zeilt, stuit je al snel op de grote scheepvaart. Ongeveer tien mijl ten noorden van de Wadden loopt namelijk het verkeers- scheidingsstelsel (VSS) Terschelling-Duitse Bocht. Je steekt deze koopvaardijsnelweg haaks over en met de motor bij. Nog geen dag van huis en je merkt al dat goede communicatie aan boord en vertrouwen in elkaar cruciaal zijn. Aanwijzingen van de navigator moeten helder zijn. Als je in de buurt komt van de denderende container- schepen, voel je hoe nietig je bent. Eenmaal het VSS over kun je weer rustig ademhalen. Je kruist ook een Deep Water Route (DWR); dat zijn speciale verkeersbanen voor diepstekende schepen.
Vlak voordat je de Nederlandse Wadden definitief achter je laat, vaar je langs windmolenpark Gemini, ongeveer
45 mijl uit de kust. In de verte kun je de ronddraaiende wieken van de molens zien. Je mag hier als plezierjacht niet doorheen varen. Aan stuurboordzijde ten noord- westen van het Duitse Waddeneiland Borkum ligt nog een windmolenpark: het Borkum Riffgrund II. Als je deze obstakels bent gepasseerd, wordt het rustig om je heen. Waar je ook kijkt, er is geen kustlijn meer te zien. De boeg snijdt door de golven heen. Een machtig gevoel.

Zeilen 07/2019

Wil je meer lezen over de Limfjord, de hindernissen die je onderweg tegenkomt en over Helgoland? Je leest het allemaal in Zeilen 07/2019! Het nummer ligt tot en met woensdag 24 juli in de winkel of hier online in de webshop. Ben je onderweg met de boot? Je kunt het nummer ook digitaal los kopen.

Omslagfoto: Rob Bonte

Tags: , , , , Last modified: 24 juli 2019
Sluiten