Actueel

Leestip: Overal Horizon – Femke Lobach

09:43

Femke Lobach is een jonge moeder als haar partner plots overlijdt. Veel tijd om te rouwen is er niet bij met twee kleine jongens. Pas vele jaren later, als ze in 2014 aan een zeilreis van een jaar begint, komt alle pijn en onverwerkt verleden te midden van het oneindige blauw van de uitgestrekte oceaan dubbel en dwars tegen. Overal horizon is een boek met veel verhalen. Uiteraard is het een reisverhaal over een prachtige zeilreis langs de mooiste plekken om deze aarde met het legendarische schip Kings’ Legend. Daarnaast, of misschien wel vooral, is het een verhaal over hoe je in het leven staat, hoe je omgaat met tegenslagen en moeilijkheden die op je pad komen zoals rouw en verlies. Hoe hoog je de lat voor jezelf legt. En wat er gebeurt als je uit de waan van de dag stapt en leeft in het moment.

We spraken Femke over haar boek

Hoe kwam je erop om de reis in boekvorm uit te geven?
“Het is een heel geleidelijk proces geweest van drie jaar waarin ik mijn droom werkelijkheid heb gemaakt. Het was Gijs (mijn vriend) zijn droom om al zeilend op reis te gaan. Mijn droom was om de reis ook betekenis mee te geven. Dit heb ik tijdens de reis gedaan door het schrijven van een blog. Mijn schrijven werd goed gevolgd en enthousiast ontvangen (zelfs door Yachting World). Ik schreef niet alleen over wat we zoal meemaakten, maar ook wat dit met me deed, hoe ik ernaar keek…meer filosofisch zeg maar. Bij terugkomst heb ik het een tijdje laten liggen. Maar de reis heeft me zoveel rust in mijn hoofd gegeven, gezorgd dat ik zaken meer heb kunnen ordenen en verwerken. Dit vond ik een mooie reden om het verhaal op papier te zetten. Nog niet zo’n makkie voor iemand met dyslexie, maar de basis om verhalen te vertellen heb ik wel in me. Het boek is er gekomen, daar ben ik ontzettend trots op. Ik gun iedereen zo’n soort ervaring. Mijn droom was van jongs af aan al om ooit een boek te schrijven. Wat onwerkelijk leek, is werkelijkheid geworden. Een mijlpaal in mijn leven.”

Welk deel van je reis heeft het meeste indruk op je gemaakt?
“De reis van de Galapagos eilanden naar de Marquesas heeft het meeste indruk op me gemaakt. We waren er in het El Nino actief jaar, dus hadden hier te maken met heel veel wind (in tegenstelling tot weinig wind, wat meer bij dit gebied hoort). Ik ben mezelf hier keihard tegengekomen door vijf dagen weinig te slapen. Ik brak van vermoeidheid. Ik heb hier mijn grenzen ervaren, en kwam nog veel onverwerkte rouw tegen. Dus zeker niet het mooiste deel van de reis, wel het meest indrukwekkende. Maar we hebben daarnaast natuurlijk ook zoveel moois gezien en meegemaakt. Ik kan ontzettend genieten van het leven in en op zee. Van de mensen die we overal tegen zijn gekomen. En ook het zeilen en onderweg zijn was heerlijk. Het heeft me zoveel rust gegeven, meer ruimte om te reflecteren en minder in de waan van de dag te leven.”

En hoe kijk je nu terug op jullie reis, wat heeft het je gebracht?
“De reis heeft me een completer mens en betere coach (beroepsmatig) gemaakt. Ik heb mensen lange tijd op afstand gehouden, omdat ik emoties en gevoelens wegstopten. Door het reizen heb ik meer los kunnen laten. Tijd en rust heeft me veel gebracht. De ontmoetingen met mensen die eenvoudig leven, maar ook gelukkig en tevreden zijn, zorgt dat je gaat relativeren. Kijk naar kleine dingen en geniet. Ik laat mensen nu dichterbij komen. Ik heb enorme stappen gemaakt. En ik heb een boek geschreven waar ik apentrots op ben!”

Je koopt het boek hier: Overal horizon – Femke Lobach – 18,99 euro – ISBN 9789064107238 – Uitgeverij Hollandia

 

Tags: , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten