Actueel

Jan Haring Race: spannende en gezellige hardzeilwedstrijd bijna van start

11:05

Jan Haring

Dit weekend is het weer tijd voor de de 26ste editie van de Jan Haring Race. Over een paar uur zullen de eerste platbodems binnenkomen in de oude kom van Monnickendam. Morgen en zondag zullen de tientallen deelnemers het wedstrijdveld op het Markermeer betreden.

26 jaar geleden is het allemaal begonnen, de Jan Haring Race. Deze klassieker voor platbodems staat voor onderlinge strijd en tactische zeilmanoeuvres met boten die hun sporen allang hebben verdiend op de Hollandse wateren. De traditionele uitstraling van dit goed onderhouden erfgoed is voor iedereen een terugblik in het nautische verleden van een volk dat onlosmakelijk met het water is verbonden.

De watergeus uit Hoorn

Jan Haring is een legendarische watergeus uit Hoorn die tot tweemaal toe zijn leven waagde om zijn medestrijders te beschermen gedurende de Tachtigjarige Oorlog. De eerste keer was in 1573. Hij houdt dan op de Diemerdijk in zijn eentje een leger Spanjaarden tegen, zodat de andere geuzen met hun boten konden vluchten naar Monnickendam. Korte tijd later in datzelfde jaar speelt hij wederom een heldenrol in de Slag om de Zuiderzee. Jan Haring klimt bij een entering in een mast en snijdt de admiraalsvlag los. Terwijl hij naar beneden klimt, schiet een Spaanse soldaat hem in de borst. Jan Haring valt in zee en overlijdt. Later wordt hij opgevist uit zee en opgebaard in het stadhuis van Hoorn. In het Noord-Hollandse Monnickendam wordt elk jaar de Jan Haring Race gehouden om de heldendaden van deze geus te vieren.

Programma

De hardzeilwedstrijd gaat met veel gezelligheid gepaard. ‘s Avonds zijn de platbodems te bewonderen in de oude kom van Monnickendam. Rond de haven vinden allerlei festiviteiten plaats en zondag is in alle vroegte de bekende palingrookwedstrijd waar ruim 130 rokers aan meedoen.

Wil je ook komen kijken? Bekijk hier het programma. Monnickendam is zowel via de weg als over het water goed te bereiken.

Tags: Last modified: 6 juli 2018
Sluiten