Actueel

Hendrik Willem van Loon Hardzeildag

14:47

Hendrik Willem van Loon Hardzeildag Zeilen 2Voor het eerst sinds 1928 wordt de Hendrik Willem van Loon Hardzeildag in zijn oorspronkelijke vorm gevaren, als eerbetoon voor Van Loon. En omdat de Stichting Behoud Hoogaars dit jaar 25 jaar bestaat. Hendrik Willem van Loon was samen met zijn vriend Frits Philips de initiatiefnemer van deze inmiddels historische wedstrijd. De historische zeilschepen zeilen zaterdag 18 juli bij het Zeeuwse stadje Veere.

Om uit de algemene neerslachtigheid van het bestaan te ontsnappen, bedacht Van Loon een zeilwedstrijd voor de garnalenvissers. “Om weer eens wat leven in dien garnalenketel te brengen”, voor de Arnemuider visschers, zoals Van Loon dat placht uit te drukken.

Eerbetoon

Hendrik Willem van Loon Hardzeildag. ZeilenDe Van Loon zelf, Philips en burgemeester Buijs Ballot zijn er persoonlijk bij. Het visschersvolk draagt kleding uit die tijd en er zijn prijzen te verdelen als de 40 zilveren riksen, de pollepel en een kruik jenever voor elke schipper. Het Comité arriveert om 9.00 uur in een Chevrolet uit 1928 en wordt begeleid door orkest Humoreske, gevolgd door kanongebulder.

Voor het eerbetoon varen de historische boten voor de Campveerse Toren. Circa 40 hoogaarzen, hengsten, andere rond- en platbodems en old gaffers gaan met elkaar op het Veerse Meer de strijd aan in de stijl van de twintiger jaren. Ook in de kleding die bij deze tijd past.

Meer informatie kunt u vinden op www.hoogaars.nl

 

Last modified: 15 juli 2015
Sluiten