Actueel

Droomboot gaat in haven ten onder

12:45

Yvette en Sander Droog ontvingen vorige week zaterdag op 7 oktober een afschuwelijk bericht. Hun droomboot Blue Beryl is gezonken in de haven van Amsterdam. Ongeloof en verbijstering maken al snel plaats voor oplossingen en acties. Onder andere door middel van een crowdfundcampagne.

“Het is balen en een groot drama, maar we staan er erg positief in”, vertelt Sander Droog. “We krijgen ook veel hulp van bekenden. Het gaat goedkomen met Blue Beryl.” Er zijn veel spullen en apparatuur verloren gegaan doordat de boot twee dagen onder water heeft gelegen. Het wordt steeds duidelijker dat er een enorme schadepost is ontstaan. De verzekering zal vooralsnog een gedeelte van de schade dekken: het bergen van de boot en de beschadiging aan de steiger. Maar dat is slechts een klein deel van wat het kost om de Blue Beryl weer haarzelf te laten zijn.

De nachtmerrie van iedere zeiler: alleen de mast steekt nog boven het water uit…

Schadebedrag 70.000 euro

Er is een geschatte schade van dertigduizend euro om de boot weer zeilklaar te maken. “Het schadebedrag is eigenlijk zeventigduizend euro maar we zijn van plan zoveel mogelijk, wat in onze macht ligt, zelf te doen. Het overige bedrag waarnaar we op zoek zijn om haar weer vaarklaar te maken komt dan neer op dertigduizend euro”, zegt Droog. Onder andere door middel van deze crowdfunding hopen de eigenaren genoeg geld te genereren om de boot weer op te bouwen zodat iedereen het volgend vaarseizoen weer samen kan genieten van Blue Beryl. Je kunt doneren via deze link.

Vorig jaar oktober, een jaar geleden, is het eindelijk zover: Yvette en Sander worden de trotse eigenaren van hun stokpaardje. Crowdfundcampagne, spaargeld en persoonlijke leningen hebben ervoor gezorgd dat ze haar terug naar Nederland kunnen halen. De boot was door de vorige eigenaar na een wereldreis achtergelaten in Maleisië. Het is de twee gelukt na een bizarre trip van Maleisië naar Singapore de boot op transport te zetten. Eenmaal in Nederland wordt met man en macht, dag en nacht, gewerkt en geklust aan de boot. Later wordt ze gedoopt tot Blue Beryl.

Foto’s/video: Florian, Niels & Yvette

Last modified: 23 oktober 2017
Sluiten