Actueel

Havenmeester Willem: ‘Het is hier net een klein dorp’

Zeilen gaat op zoek naar de mensen achter de havens

10:10

Willem Oosterhaven is de havenmeester van Stichting Waddenhaven Texel. Samen met het team, waar ook zijn vrouw en zoon bij horen, runt hij een van de populairste havens van Nederland. Dat er altijd wel iets te beleven valt, maakt het werk volgens Willem zo leuk.

Stichting Waddenhaven Texel is een graag bezochte plek onder watersporters. “Hier loopt het seizoen van 1 april tot 1 november,” zegt Willem. “Het hoogseizoen beslaat ongeveer drie maanden en in die tijd liggen we eigenlijk continu vol. Als we over ‘vol’ spreken, dan liggen er zo’n driehonderd boten en struinen er circa zeshonderd mensen rond. Dan is het net een klein dorp. Gemiddeld hebben we zo’n 20.000 overnachtingen per jaar. In 2018, toen het zo warm was, hebben we een record gevestigd. Afgelopen seizoen zaten we daar ongeveer vijftig overnachtingen onder. Kort gezegd: het was een topseizoen. We mogen allerlei pluimage ontvangen en mede daardoor is het hier nooit saai.”

Koning en koningin
“Eén van de dingen die ik me nog goed herinner van tijdens mijn havenmeesterschap is het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zij waren toen met zeiljacht De Groene Draeck. Dat is toch bijzonder? Ze kregen een plekje ergens achter in de haven, zodat ook zij lekker konden genieten van hun tijd hier.”

Goed gastheerschap
Elke dag is anders. “Soms is het prachtig weer en andere dagen zijn de omstandigheden slechter. Dan hebben sommige mensen het gevoel alsof ze de oceaan zijn overgestoken. Ik vind het altijd erg leuk om dat soort verhalen te horen. Daar wil ik ook altijd de tijd voor nemen en dat hoort bij iets heel belangrijks: gastheerschap. Daar valt ook onder om mensen wegwijs te maken in de omgeving. Over het Wad, de stroming en informatie over het eiland. Het is niet het makkelijkste vaarwater, dus nautische kennis overdragen vind ik erg belangrijk.”

“Wij zijn een getijdenhaven en dat zorgt ervoor dat onze gasten in ‘sluisladingen’ aankomen. Op bepaalde moment komen ze binnen en moeten we in korte tijd al die boten een mooie plek bieden. Op MarineTraffic kunnen we goed volgen wanneer de meute aankomt. Het komt altijd goed. Gelukkig hebben we hier genoeg uitvalshoeken, zoals de vereningshaven en in het uiterste geval de gemeentehaven (visserijhaven). We bieden binnendijkse garantie. Geen zorgen, we sturen echt niemand terug naar zee.”

Kwaliteit bieden
“We zijn zeven maanden per jaar open en de andere vijf maanden zijn we bezig met onderhoud. Het zout laat aardig zijn sporen achter. De aankomende tijd gaan we bezig met de stroompunten en de verlichting. We willen kwaliteit bieden aan onze gasten en leggen de lat voor onszelf steeds weer hoger. Iedereen moet hier genieten. Van de koning tot een beginnende watersporter.”

Omslagfoto en foto: Roos Bähr

Tags: Last modified: 3 februari 2022
Sluiten