Actueel

Haringvlietsluizen: de ‘voordeur’ eindelijk op een kier

17:29

Voor de eerste keer sinds 1971 heeft één van de 17 schuiven in de Haringvlietdam op 16 januari een stukje opengestaan. Wanneer de rivierafvoer het toelaat, zal dit de komende tijd vaker gebeuren. De kier maakt het voor trekvissen mogelijk om vanaf zee door de ‘voordeur’ richting hun paaigebieden stroomopwaarts te zwemmen.

Half november schreven we dat het Kierbesluit officieel in werking werd gezet. Maar door de lage waterstand in de rivieren besloot Rijkswaterstaat hier nog mee te wachten. Nu het waterpeil hoog genoeg is, was het eindelijk zover.

Met het zeewater mee

De vissen, zoals zalmen en zeeforellen, komen met het zeewater mee naar binnen. Vervolgens kunnen zij de Rijn en Maas op zwemmen om te paaien. Dat is iets wat Europese landen landinwaarts ook graag willen. Stroomopwaarts zijn er al meerdere acties ondernomen om vispassage mogelijk te maken. De ‘voordeur’, de Haringvlietdam, was de laatste barrière die de trekvissen in de wegstond.

Zie hier hoe de opening eruitziet:

De Haringvlietdam. (c) MarkZV/CC BY-SA 4.0

Drinkwatervoorziening

De afgelopen weken had Rijkswaterstaat ook al een aantal keren proefgedraaid. De testen waren onder andere bedoeld om te kijken of de bedieningssystemen van de sluizen goed werken en of het zoute water dat het Haringvliet instroomt weer kon worden afgevoerd.

Om de zoetwatervoorziening te waarborgen, gaan de sluizen dicht bij een lage rivierafvoer en bij storm. Er is afgesproken dat het oostelijk deel van het Haringvliet zoet blijft. Op deze manier komt de drinkwatervoorziening namelijk niet in gevaar.

Bekijk hier het moment dat de sluis werd geopend:

Omslagfoto: Screenshot YouTube, Rijkswaterstaat

Last modified: 9 oktober 2019
Sluiten