Lekker aan het zeilen in Zeeland? Dan zou het zomaar kunnen, als je op de Oosterschelde vaart, dat je gezelschap wordt gehouden door een Grote spinkrab. Sinds kort wordt deze grootste krab ter wereld namelijk ook in de Zeeuwse zeearm gespot.
Het verspreidingsgebied van dit dier was ooit beperkt tot Het Kanaal en zuidelijker, maar heeft zich de laatste jaren naar het noorden uitgebreid. Vroeger werd dit dier sporadisch in de Noordzee gesignaleerd maar de laatste jaren, ongeveer vanaf 2020, werden zij daar steeds meer gezien en gevangen. Dat jaar werd de Grote spinkrab ook opgemerkt aan de zeezijde van de Brouwersdam. Volgens Stichting ANEMOON ((ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is het dus niet gek, dat zij nu ook de Oosterschelde hebben gevonden.
Noordwaartse uitbreiding
Op 19 augustus 2023 vond op de Oosterschelde de jaarlijkse vistocht met een mosselkotter plaats en op dat moment werden er twee kleinere exemplaren van de Grote spinkrab gevangen. Een kleine maand later, op 8 september 2023, werd er een groter exemplaar in de westelijke Oosterschelde ontdekt, nabij Burghsluis op een diepte tussen 8 en 11 meter. En op 30 september werd er nog zo’n schaaldier gespot. Hiermee is met zekerheid vastgesteld dat deze grote krab nu ook de Oosterschelde heeft bereikt. Het klimaat is waarschijnlijk van invloed bij de noordwaartse uitbreiding.
Grote spinkrabben danken hun naam aan hun kleine lichaam met in verhouding lange poten, net zoals een spin. Hoewel het rugschild van mannetjes 22,5 centimeter lang wordt, maken de lange poten het dier nog veel groter. Hun kleur is oranjerood, de punten van de scharen zijn vaak grijswit en de looppoten hebben meestal zwarte punten.
De grote spinkrab is een populaire delicatesse
Veel dode dieren
Het gaat niet goed met kreeften en krabben in de Oosterschelde. Garnalen worden ook bijna niet meer gezien. De laatste weken zijn veel dode dieren gevonden, waarschijnlijk door een ziekte. Deskundigen zijn momenteel aan onderzoeken wat er aan de hand is.
Omslagfoto: © Michael Coghlan/CC BY-SA 2.0
Last modified: 23 oktober 2023