Actueel

Dit gebeurt met verlaten jachten op de Noordzee

16:20

In november 2017 spoelde een verlaten jacht aan bij Ouddorp. (c) KNRM Ouddorp

Het verlaten zeiljacht dat op de Grote Oceaan werd aangetroffen door Volvo Ocean Race-team Turn the Tide on Plastic, dobberde maar wat rond. Wat gebeurt er eigenlijk met een zeiljacht op onze eigen Noordzee als de bemanning van boord wordt gehaald?

We vroegen het Pieter Agema, woordvoerder van de Nederlandse Kustwacht.

“Als het noodzakelijk is om de volledige bemanning van boord te halen, dan laten we het jacht gewoon drijven. De Noordzee is klein genoeg om een jacht uiteindelijk ergens te laten aanspoelen. We sturen wel een bericht uit naar de bergingswereld, dat het jacht geborgen kan worden. We geven geen opdracht; het is aan hen of ze er brood in zien. Je kunt je misschien nog dat jacht van afgelopen seizoen herinneren dat aanspoelde bij Ouddorp. Daar kwam geen berger op af. Dat kan ik me wel voorstellen: zo’n bergingsoperatie op touw zetten kost veel geld. Bij een groot koopvaardijschip kan dat uit, bij kleinere dingetjes verdien je geen geld.”

Verlaten jacht op zee. (c) Nederlandse Kustwacht

Vormt zo’n jacht op drift geen bedreiging voor de scheepvaart?

“De kustwacht is verantwoordelijk voor de veiligheid in het Nederlandse stuk zee. Een klein jacht levert heel wat minder gevaar op dan een vrachtschip op drift. Voor acuut gevaarlijke situaties hebben we Guardian varen op zee, een emergency towing vessel, dat namens de Kustwacht grote schepen op drift weg kan houden van bijvoorbeeld booreilanden. In extreme gevallen zouden ook kleine jachten wel uit de weg gesleept kunnen worden.”

Hoe weten zeevarenden waar het jacht is?

“De verantwoordelijke voor stuk zee waar het jacht drijft zorgt ervoor dat de scheepvaart op de hoogte is. Wij delen het grootste stuk Noordzee voor de kust met Groot-Brittannië, maar er loopt ook nog een deel tot vrij ver noordelijk door. Drijft een jacht in ons gebied, dan geven we de locatie en eventuele verdere bijzonderheden door via de Navtex.”

Laat men jachten op de Noordzee wel eens zinken?

“Nee, eigenlijk niet. Mede omdat de Noordzee niet zo groot is, spoelt het jacht dan gewoon aan. Dus er is eigenlijk nooit sprake van het laten zinken van een verlaten jacht.”

 

 

 

Tags: Last modified: 15 februari 2018
Sluiten