Actueel

Deze schippers hesen de wimpel en werden winnaars van Vaarfoto in 2021

Heb jij onze oranje fotowimpel al wapperen?

15:50

Iedereen wil wel een mooie foto van zijn of haar schip onder zeil. Zelf dit beeld verzorgen is vaak onmogelijk, tenzij je een drone hebt of toevallig met een bekende opvaart. Om een oplossing te bieden voor dit probleem hebben we afgelopen vaarseizoen bij Zeilen iets bedacht. Hijs een wimpel in de mast en laat op die manier zien dat je afweet van Vaarfoto. Fotografen die deze wimpel zien wapperen, kunnen je op de plaat vastleggen en deze uploaden op vaarfoto.nl. Inmiddels varen er al heel wat schippers rond met onze oranje ‘fotowimpel’! Spot jij er één? Maak dan een foto!

“Een foto van jezelf op het water in actie krijgen is best uniek,” zegt projectleider en Zeilen-collega Willem van Liebergen. “Natuurlijk worden er tijdens wedstrijden vaak actiefoto’s gemaakt, maar daar komt dan een commercieel belang bij kijken. Bij dit initiatief is dat niet het geval. Het idee achter vaarfoto.nl is om mooie foto’s van elkaar te delen, zonder dat daar verdere kosten aan verbonden zijn. Wat ik heel leuk vind van dit idee, is het enthousiasme van de mensen als ze hun eigen boot terugzien. Bij de Vaarfoto van de Week zie je dat er op Instagram of op Facebook wordt gereageerd van wie de eigenaar van het schip is. Op zo’n moment merk je hoe klein de wereld van het zeilen eigenlijk is.

Vaarfoto’s van de Maand

Daarnaast is Vaarfoto ook actief met eigen fotografen bij evenementen zoals de Ronde Noord-Holland en de 24-Uurs race. Bij deze evenementen wordt de foto van jouw boot ingelijst in een Zeilen-cover. Voor volgend jaar zijn er nog veel meer leuke plannen. Om dit allemaal mogelijk te maken, ondersteunt Nationale Nederlanden het initiatief. Op dit moment wordt Vaarfoto.nl door 725 unieke gebruikers gebruikt en zijn er platen van 624 unieke boten op de website te vinden. De mogelijkheid tot interactie tussen de eigenaar en de fotograaf maken het platform extra bijzonder.

“Elke week kiezen we een Vaarfoto van de Week,” vertelt Vincent. “Vanuit die foto’s kiezen we dan een Vaarfoto van de Maand die in de elke nieuwe editie van Zeilen wordt geplaatst. Uiteraard met toestemming van zowel de eigenaar als de fotograaf. Zij winnen ook een kleine prijs, bijvoorbeeld een Petzl-hoofdlamp. Hieronder zie je de Vaarfoto’s van de afgelopen vijf maanden. Waarop we die selecteren? Uiteraard op de schoonheid van de foto maar ook het verhaal wat erbij hoort doet er toe. Zo kwam aan het licht dat de allereerste eigenaar van het Waarschip Rokus (foto 1) dankzij Vaarfoto in contact is gekomen met de huidige eigenaar. Hij zocht al drie jaar naar ‘zijn’ Rokus, die hij destijds zelf heeft gebouwd. Met zo’n mooie verhaal kunnen we er natuurlijk niet omheen dat Rokus de Vaarfoto van de Maand moest worden!”

 

Op naar 2022

Willem: “Er zijn wel een paar algemene voorwaarden aan vaarfoto.nl verbonden. Zo mogen er natuurlijk geen ongepaste foto’s worden ingezonden en eigenaren mogen ook geen beelden van hun eigen boot insturen. Het idee is echt dat watersporters elkaar fotograferen. Dit hoeft niet met professionele camera’s, want telefoons of tablets maken ook mooie beelden. Daarnaast hoop ik dat nog meer mensen te weten komen, dat er ook prijzen gewonnen kunnen worden met Vaarfoto’s.”

“Ook volgend jaar gaan we verder met dit initiatief,” sluit Vincent af. “We zijn al bezig met nieuwe plannen maken voor 2022. We willen de site verbeteren, opnieuw wimpels versturen en nog meer bekendheid aan Vaarfoto geven. Des te meer mensen er weet van hebben, des te groter het succes.”

 

Last modified: 16 december 2021
Sluiten