Actueel

De Atlantische Oceaan oversteken met een boot van 1 meter lang

In mei start Andrew Bedwell aan zijn tocht van 1900 mijl

18:59

De Atlantische Oceaan oversteken in een microyacht van net iets meer dan 1 meter lang. Het lijkt onmogelijk, maar de Britse Andrew Bedwell (49) is van plan het te doen. Hij wil met zijn Big C het wereldrecord verbreken om met het kleinste schip van Canada naar Engeland te varen. In mei start hij aan zijn tocht van 1900 mijl.

Dertig jaar geleden vestigde Amerikaan Hugo Vihlen het record om in een bootje van 1,68 meter van Newfoundland naar Falmouth te varen. Het is de grote droom van Bedwell om precies dezelfde route te varen en het huidige record te verpulveren. Zelf noemt hij het een grootse uitdaging op een kleine boot. Waarschijnlijk zal hij zo’n 60 tot 90 dagen aan boord van Big C verblijven voor de Engelse kust voor hem in zicht is.

“Op 20 mei vertrek ik naar St. Johns (Newfoundland) en doe ik de laatste klusjes aan de boot,” vertelt Bedwell aan Zeilen. “Zodra het weer het toelaat, begin ik aan de oversteek. Het is de mentale en fysieke kant die verreweg het zwaarst voor me zal zijn, maar ik kan niet wachten om te vertrekken.”

‘Interesse in ongebruikelijke uitdagingen’

Als zeilmaker en ervaren zeiler weet Bedwell goed waar hij aan begint. Hij reisde eerder in een prototype Mini 6.50 solo langs de Britse kust. Twee jaar later zeilde hij met hetzelfde vaartuig naar IJsland en naar de poolcirkel. Hij heeft altijd al een voorliefde gehad voor ongebruikelijke uitdagingen.

Bij het zien van een microyacht stond hij er versteld van, vooral de eenvoud ervan spreekt hem erg aan. De boot werd oorspronkelijk ontworpen door Bedwells goede vriend, mede-microjachtliefhebber en trans-Atlantische recordbreker Tom McNally, die in 2017 overleed aan kanker. Ter ere van zijn vriend heet de kleine boot Big C – ook een woordspeling op grote zeeën. Tijdens zijn avontuur zal hij geld inzamelen voor onderzoek naar kanker.
Zijn vrouw en kinderen staan volledig achter zijn meest bizarre uitdaging ooit, maar zijn echtgenoot denkt wel ‘dat hij gek is’. Voor Bedwell 50 jaar wordt, wil hij deze uitdaging kunnen afvinken.

Over Big C

De boot is van polyester, en is overal ongeveer 12 millimeter dik; erg solide en de boot heeft een gewicht van ongeveer 600 kilo. Van binnen kan Bedwell de schoten van de dubbele grootzeilen bedienen. Big C beschikt ook over twee roeren, maar tests hebben uitgewezen dat sturen beter gaat door de stand van de zeilen te veranderen.

‘Onderdeks’ vind je waterdichte compartimenten, onder andere voor de voeding die uit eiwitrijke gedroogde rundvleespastei bestaat, een kaartplotter, navigatieapparatuur en een watermaker. Ook gaat er een e-reader (en zonnepaneel) mee aan boord zodat de zeiler eventueel zijn gedachten kan verzetten. Bij slecht weer kan de het bootje worden dichtgemaakt en kan de zeiler door de transparante dome naar buiten kijken. Bij heftig weer zit hij ook vast met een harnas en draagt hij een hoofdbescherming met speciaal schuim zodat zijn hoofd niet door de boot rammelt. Met het luik volledig gesloten is de boot water- en luchtdicht. In dat geval heeft de Brit slechts 40 minuten lucht, dus hij heeft ook twee roterende luchtinlaten bij de boeg gemaakt.

Als Bedwell slaapt, ligt hij in foetushouding op de bodem van de boot, maar in slechte omstandigheden zal hij gewoon rechtop slapen. Voor bij mooi weer is er een klein hangmatje mee aan boord. Hier kan hij op zitten en zijn benen buiten boord steken. Verder kan hij zichzelf ook uitstrekken tegen het tuig. Om enigszins in shape te blijven heeft hij oefeningen meegekregen van de fysiotherapeut. Toch is de kans groot dat Bedwell na zijn avontuur weer opnieuw moet leren lopen…

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Andrew Bedwell (@andrewbedwell)

Volg Big C Atlantic Challenge op Facebook, Instagram en YouTube

Omslagfoto: © Big C Atlantic Challenge

Tags: Last modified: 16 mei 2023
Sluiten