Actueel

Chichester: een zeillegende die eenzaamheid op zee verhielp met gin

11:14

Chichester Gipsy Moth IV
Francis Chichester aan boord van "Gipsy Moth IV" in 1967 (c) Eileen Ramsay/PPL

Vandaag is het op de dag af 52 jaar geleden dat Francis Chichester, de man die in 1966-1967 rond de wereld voer, aankwam in Sydney voor zijn tussenstop. Op 12 december 1966 bereikte de Britse solozeiler na 106 dagen de Australische stad. Ongeveer 5 maanden later voltooide hij als eerste zeiler een solozeilreis rond de wereld met slechts één tussenstop.

In 1967 voer Chichester wederom de haven van Plymouth binnen. 266 dagen eerder was hij hier gestart aan zijn reis. Ten tijde van zijn tocht was de Brit 65 jaar en zeilde hij met zijn tweemaster de Gipsy Moth IV. Naast een baanbrekende zeiler is Chichester ook erg belangrijk geweest voor de vliegwereld. Voornamelijk vanwege zijn ontdekkingen binnen het navigeren.

De Golden Globe Race is in volle gang (c) Christophe Favreau / GGR 2018

Chichester-klasse in de Golden Globe Race

Twee jaar na Chichester was het Sir Robin Knox-Johnston die in 1969 over de finish kwam, nadat hij als eerste solozeiler de wereld rondging zónder tussenstop. ‘Als het kan met één tussenstop, kun je dan ook zonder die stop rond de wereld zeilen?’ De krant The Sunday Times schreef een zeilwedstrijd uit die op die vraag was gebaseerd. Een jaar later bewees Knox-Johston dat dit inderdaad mogelijk was.

Op 1 juli 2018 gingen 19 zeilers vanuit Les Sables d’Olonne van start om aan de Golden Globe Race te beginnen. Precies vijftig jaar later brengen deze zeilers, inmiddels zijn er al 13 afgehaakt, een eerbetoon aan Knox-Johnston. In de race is er een klasse naar Chichester vernoemd. Hierin is één stop of assistentie toegestaan tijdens de GGR.

Elke verdomde dwaas kan nuchter navigeren. Er is echt een goede zeiler voor nodig om het dronken te doen

– Sir Francis Chichester

Let the fun be gin

Eenzaam op zee? Neem een borrel!

Naast het feit dat Chichester de eerste man was die met één tussenstop de wereld rondzeilde, is hij om nog een gegeven beroemd. Hij had namelijk zijn eigen manier om de eenzaamheid op zee te bestrijden: drank. Gin tonic was zijn favoriet en hij liet ook een biervat in zijn boot bouwen.

Toen hem werd gevraagd wat hij het het moeilijkste moment van de race vond, antwoordde hij het volgende: “Toen de gin op was.” Ook zijn uitspraak: “Elke verdomde dwaas kan nuchter navigeren. Er is echt een goede zeiler voor nodig om het dronken te doen,” is heel bekend geworden.

Chichester Gipsy Moth III

Francis Chichester (c) Eileen Ramsay/PPL

Omslagfoto: Eileen Ramsay/PPL

 

Last modified: 12 december 2018
Sluiten