Actueel

Breskens Sailing Weekend eert en inspireert

10:03

Komend weekend staat Breskens in het teken van zeilen. Van 24 tot en met 27 augustus vindt de 14e editie van het DAMEN Breskens Sailing Weekend plaats. Een wedstrijd voor CR, IRC en ORC, voor volle bemanning of TwoHanded, voor One Tonners en eenheidsklasse J/111. Ook voor de jeugd is plaats dit weekend.

Buitengaats varen met huidige verwachtingen
In de monding van de Westerschelde wordt er gestreden voor onder andere het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) IRC, het Open Noordzee Kampioenschap (ONZK) van België en de J/111 Open Benelux Kampioenschap. Daarnaast zijn er allerlei Cups te winnen in verscheidene klassen. Het hele weekend wordt er flink gezeild op de Westerschelde; met mooi weer buitengaats op de Vlakte van de Raan en met slecht weer ‘binnen’ in het gebied rond de Hooge Platen, het vaargebied langs Hoofdplaat, Schaar van de Spijkerplaat en de Pas van Terneuzen. Met de huidige weersverwachting erbij ziet het ernaar uit dat er buitengaats wordt gevaren. Een zwakke tot matige wind die draait van het zuiden richting het noordwesten. Met nauwelijks kans op een bui moeten er hele mooie wedstrijden gevaren kunnen worden.

Capella (rechts) tijdens een eerdere editie van het Breskens Sailing Weekend

Mooi walprogramma
Dit mooie weer betekent voor het walprogramma ook veel goeds. Met zowel de vrijdag- als zaterdagavond een diner en muziek, iedere ochtend ontbijt en na de wedstrijden een borrel. Een gevarieerd programma waarbij goed voor de zeilers wordt gezorgd, zij kunnen zich zo vooral richten op de wedstrijden.

Verlies
Tijdens het weekend wordt ook stilgestaan bij het verlies van Frans Maas, Freddy Franssens en Hannes Goegebeur. Ondanks het grote verlies voor de club, vond de organisatie dat het weekend juist door moest gaan. Met meer energie dan ooit wordt er gewerkt aan een wedstrijdzeilweekend, met als doel meer deelnemers en meer jonge talentvolle zeilers het water op te krijgen en te houden. Een doel dat Frans en Freddy beide nastreefden en waar de jonge Hannes een goed voorbeeld van was.

Watersportdag voor de jeugd
Om dat doel te kunnen bereiken wordt er naast de wedstrijden in het weekend, aandacht geschonken aan de jeugd tijdens een speciale watersportdag. Vrijdag 25 augustus is alle jeugd tussen de 8 en 12 jaar uitgenodigd om mee te zeilen op een grote boot, zelf te zeilen in een Optimist, te kanovaren of te suppen. Samen met ervaren watersporters leren de kinderen op een leuke en sportieve manier de regels en patronen van het water kennen en de weersomstandigheden inschatten.

Zo staat er een gevarieerd programma met inschrijvingen vanuit heel Europa. Dit kan niet anders dan een mooi zeilweekend worden waar een nieuwe generatie wordt geïnspireerd en oude zeilhelden worden geëerd.

Coverfoto: Archief Breskens Sailing Weekend

Last modified: 24 augustus 2017
Sluiten