Actueel

Beschut paradijs voor door de wol geverfde zeilers

12:21

De Schotse Westkust is een adembenemend mooi vaargebied. ruig, onherbergzaam en overweldigend. De ‘sluiproute’ door het Caledonisch kanaal is een beleving op zich.

Rjempe /CC BY-SA 2.0

Oban

Dit charmante stadje ligt aan een grote beschutte baai en is een goede uitvalsbasis om de Schotse westkust te ontdekken. De jachthaven ligt aan de overkant van de baai op het eiland Kerrera. Er gaan pontjes naar de stad waar je ook uitstekend kunt provianderen. De locals uit Oban komen juist eten in het restaurant van de haven. Vanaf Oban zijn er telkens interessante keuzes. Gaan we noordoostwaarts richting skye en de Hebriden, of verder zuid naar Jura en Islay? Tussen het vasteland en de eilanden is het prachtig varen. Hoe verder je gaat vanaf hier hoe minder beschaving je tegenkomt. Er zijn veel ankerplekken en bij nederzettingen vind je ook vaak meerboeien die je kunt gebruiken.

Whisky

De Schotse toverdrank is nooit ver weg als je door het prachtige kustlandschap vaart. Het ongeveer 50 mijl zuidwestelijk van Oban gelegen whiskyparadijs Islay is een eiland bezaaid met beroemde destilleerderijen. Maar als je zo ver niet komt is de whiskystokerij van Oban een goed alternatief om te ontdekken hoe Schotland’s beroemdste drank wordt gemaakt.

Poort naar een magisch vaargebied

Het is bijna niet te geloven dat het Caledonisch kanaal niet speciaal voor zeilers gegraven is, want daar lijkt het wel op. Een perfecte sluiproute naar het prachtige vaargebied aan de Schotse westkust. Het kanaal zelf is al en belevenis en heeft uitstekende faciliteiten, zeer beschut vaarwater met bezienswaardigheden en prachtige wandelgebieden langs de route. Het kanaal volgt de door Gletsjers uitgesleten Great Glen dwars door Schotland van Inverness in het Nooroosten tot Fort William ten zuidwesten daarvan. In Fort William vaar je door de laatste sluis en beland je in een prachtig vaargebied dat je geheel in je eigen tempo en passend bij de ervaring van schip en bemanning kunt verkennen. Het is onmogelijk om alle havens en ankerplekken in dit gebied uitputtend te beschrijven. Overal zijn mooie rustige (anker) plekken te vinden en een hoop adembenemend mooie eilanden en gebieden liggen onder handbereik. Van Islay in het zuiden tot the Isle of Skye en de buiten Hebriden in het noorden. Omdat dit dé plek is waar Atlantische depressies voor het eerst Europa bereiken kan het hier ondanks de beschutting ook flink spoken. Het is handig om een extra oog op de weerberichten te houden, zodat je op tijd een beschutte plek kunt bereiken.

Dun Deagh /CC BY-SA 2.0

Rondje UK

Het vaargebied van de Schotse Westkust ligt niet meteen naast de deur, maar is de moeite van een oversteek meer dan waard. De ingang van het Caledonisch kanaal bij Inverness ligt op ongeveer 450 mijl varen van Den Helder. Heb je genoeg tijd om een rondje UK te maken via de Ierse Zee naar Zuid Engeland dan ben je zeker nog 1000 mijl aan het varen voordat je weer in Den Helder bent. Kies je voor de uitdagende terugweg om Noord Schotland en ga je via de Hebriden en Orkney’s weer terug, dan is het vanaf Oban nog minstens 380 mijl varen naar Peterhead. Ga je terug door het Caledonian Canal dan is de afstand Oban-Peterhead ongeveer 180 mijl. Vanaf Peterhead steek je in 350 mijl over naar Den Helder.

Beroemd, berucht, maar vanaf het water toch vooral heel charmant. Loch Ness is in het echt véél minder eng maar minstens zo indrukwekkend als uit de monsterverhalen. En je kunt er ankeren onder het beroemde Urquhart castle. De wind komt maar in twee smaken mee of tegen, en een middagje opkruisen is de perfecte manier om je ervan te verzekeren dat er écht nergens in het bijna 20 mijl lange meer een monster rondzwemt. Op zijn diepst is het Loch 230 meter en je kunt alle oevers van dichtbij ontdekken door pas op het laatst overstag te gaan. Dat kan heel goed, want Loch Ness is op de meeste plaatsen diep tot de oever.

Liever geen Haggis?

Schotse lekkernijen beperken zich niet tot traditionele zwaargewichten als Haggis en liters lokale Whiskey. Probeer eens in een van de (steeds) betere lokale restaurants een biefstuk van een lokale (Angus)koe, Tiffin (een zoete lekkernij met chocola en bessen) of als dessert Cranachan (room, frambozen, graan, whisky en honing).

(c) Omslagfoto: Petras Gagilas /CC BY-SA 2.0
Foto Loch Ness: David Jones Urquhart /CC BY-SA 2.0

Ook geïnspireerd geraakt?
Boek je volgende chartervakantie hieronder:

Last modified: 20 december 2019
Sluiten