Actueel

Van wedstrijd naar de winterberging tot Antwerp Race

12:03

(c) Antwerp Race

Zaterdag 13 oktober starten een kleine honderdvijftig zeilboten vanuit Breskens en Terneuzen om deel te nemen aan de 31ste Antwerp Race. De zeilregatta is een klassieker die het einde van het zomerseizoen symboliseert en het begin van het winterseizoen inluidt. Welke boot zal als eerste voor de Rede van Antwerpen over de finishlijn komen?

Het onstaan van de regatta is bijzonder te noemen. De boten die in het zomerseizoen aan de Belgische kust of in Zeeland hun zomerligplaats hadden, keerden terug naar hun Antwerpse jachtclubs voor de winterberging. De zeilers ontmoetten elkaar in Breskens of Terneuzen vanwaar de tocht gezamenlijk werd afgelegd. In 1988 bedacht de koninklijke Antwerpse Watersport Vereniging (S.R.N.A.) om er een wedstrijd van te maken.
Nu is de Antwerp Race een heuse regatta met diverse categorieën. Er wordt gezeild in maar liefst twaalf verschillende klassen: maxi’s, sportboten, multihulls en IRC 1, 2, 3 en CR 1, 2, 3, 4, 5 en 6. Voor de eerst gefinishte monohull, gestart uit Breskens, is er een speciale prijs ‘Line Honours’.

(c) Antwerp Race

Wordt het record verbroken?

Hans Bouscholte is terug met zijn VOR60 Boudragon. Zal hij erin slagen zijn eigen snelheidsrecord van 3 uur, 12 min, 53 seconden te breken? Als de wind meer naar het westen draait en niet meer afzwakt dan voorspeld is, zou het hem kunnen lukken…

De race staat sinds vorig jaar ook open voor meerrompsschepen, vooral voor trimarans. In deze categorie varen dit jaar zes boten mee. Zal hun rompsnelheid het moeten afleggen tegen de mindere aan de windse eigenschappen? Bij de wat ruimere wind zijn ze vast voor alle andere boten over de finish.

(c) Antwerp Race

Lust voor het oog

Afhankelijk van de windsnelheid en -richting worden de eerste zeilers zaterdag rond 15.30 uur voor de Rede van Antwerpen verwacht. De beste plekken om het laatste deel van de wedstrijd te volgen, zijn de jachtclubs aan de jachthaven op Linkeroever.
De deelnemers varen na de race de haven in, dus de toeschouwers kunnen zich direct onderdompelen in de gezellige sfeer die er na de wedstrijd hangt. Zowel de finish als het binnenvaren op al dan niet geordende parade manier is speciaal om te zien.

Omslagfoto: Antwerp Race

 

Last modified: 10 oktober 2018
Sluiten