Actueel

17,6 meter hoge monstergolf gespot voor de kust van Canada

Zijn er ook monstergolven voor Nederland?

10:10

Meer dan zeventien meter hoog was de golf die afgelopen december voor de kust van Vancouver Island is gedetecteerd. Onderzoekers kregen weet van deze rogue wave door strategisch geplaatste sensorboeien van MarineLabs, die langs de kust van het Canadese Ucluelet-schiereiland verspreid liggen. Voor de verbeelding: een hoogte van ruim zeventien meter staat gelijk aan een flatgebouw met zes verdiepingen.

De golven, ook wel freak waves of killer waves genoemd, treden onverwacht en met enorme kracht op en dat maakt ze bijzonder gevaarlijk. Een monstergolf heeft een hoogte die meer dan het dubbele is van de andere golven die eromheen voorkomen.

Eens in de 1300 jaar

Tot nu toe zijn er een paar monstergolven waargenomen, maar niet van dit formaat. De kans dit zich voordoet is eens in de 1300 jaar. De eerste monstergolf die ooit werd gemeten, vond plaats voor de kust van Noorwegen in 1995. Deze staat bekend als de ‘Draupner-golf’ en had een hoogte van 25,6 meter. De omringende golven reikten tot ongeveer 12 meter – twee keer zo hoog als de golven eromheen. De golf die voor Vancouver Islands werd geregistreerd, was 17,6 meter in een omgeving met golfhoogten van ongeveer 6 meter – dus bijna drie keer zo hoog als de golven eromheen. daarom wordt deze golf bestempeld als de grootste monstergolf die ooit is geregistreerd.

Videosimulatie van de golf. Op 0:42 is de monstergolf te zien:

Veiligere kustlijn

CoastAware van MarineLabs levert gegevens van een netwerk van 26 sensorboeien die strategisch zijn geplaatst aan kusten en in oceanen rond Noord-Amerika. In 2022 is het bedrijf van plan het aantal sensorlocaties meer dan te verdubbelen, waardoor de vloot van boeien tegen het einde van het jaar bijna 70 bedraagt. “We streven ernaar om de veiligheid en besluitvorming voor maritieme operaties en kustgemeenschappen te verbeteren door middel van wijdverbreide metingen van de kustlijnen van de wereld, zegt Marinelabs-CEO Beatty. “De detectie van deze golf die maar eens in het millennium voorkomt, laat zien hoe we techniek in ons voordeel kunnen gebruiken om de zee een veiligere plek te maken.”

Zijn er ook monstergolven voor Nederland?

In Nederland liggen er negen boeien langs de kust die informatie over golven geven. Midden op zee, ter hoogte van Den Helder, werd de afgelopen dagen een golf van 5,5 meter hoog gemeten. Als het onrustig is op de Noordzee worden keringen dichtgedaan om problemen verder in het land tegen te gaan. Bijvoorbeeld de Hollandsche IJsselkering, die dit jaar al tien keer dicht is gedaan. Normaal gesproken is dat vijf keer in een jaar.

De kans dat we in Nederland met degelijke golven van ruim zeventien meter te maken krijgen, is klein. Het is een geluk dat we voor Nederland een ondiepe kust hebben. Twintig kilometer voor land zou zo’n monstergolf al breken omdat de bodem dan al voelbaar wordt. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat we golven formaat flatgebouw tegenkomen als we op de Noordzee varen.

Omslagfoto: Brocken Inaglory/CC BY-SA 3.0

Last modified: 24 februari 2022
Sluiten