Zeemanschap

Word niet zeeziek – 20 tips

15:58

20 tips die het niet makkelijker, maar wel leuker maken…

Het grote pijnpunt voor menig zeiler zal altijd zeeziekte blijven. Op zich heeft dat niks met de zee te maken, maar simpelweg met beweging. En of dat nu in een storm op zee of een lichte IJsselmeer-deining, op een zeeschip of een jachtje, het is zaak om jezelf te kennen en er vooraf actie op te ondernemen. Een overzicht van twintig suggesties die wellicht ook jou kunnen helpen tegen de misselijkheid. Sommige zijn wetenschappelijk onderbouwd, waar andere steunen op traditie en schipperswijsheden.

1. Ik word niet zeeziek
Een sterke geest die van te voren bepaald dat zeeziekte niet tot de opties behoort tot één van de sterkste middelen tegen zeeziekte. Jij hebt de controle en dat geeft misselijkheid geen kans.

2. Volg je neus
De neus is een gevoelig orgaan als het om zeeziekte gaat. Een verkeerde geur kan je zomaar overhoop gooien als je al wat katterig bent. Blijf dus lekker buiten in de frisse lucht en zorg voor een schoon schip.

3. Let op de horizon
De horizon geeft je balansgevoel weer terug. Je weet weer wat recht is en dat helpt.

4. Doe niet mee met andermans ziekte
Als er iets is dat je kan aansteken om over de reling te hangen, dan is dat wel het voorbeeld van anderen. Als je de kans hebt om zeezieke-bemanningsleden te vermijden; doe dat zoveel mogelijk.

5. Laat de fles aan land
Alcohol is een dooddoener. Het maakt je al zeeziek als je aan land staat, laat staan wat het aan boord allemaal teweeg brengt.

6. Ga even plat
Vaak is zeeziekte ook het gevolg van teveel prikkels voor je zintuigen. Een korte rustpauze met bijvoorbeeld goede oordoppen en ooglapjes, zoals je die op lange vluchten krijgt, kan wonderen doen.

7. Over een andere boeg
Mocht het een optie zijn; de koers en de bijhorende scheepsbewegingen kunnen wel aangepast worden aan de opvarenden, vaak niet andersom. Een aantal graden minder hoog en de stampende beweging kan al een stuk minder heftig zijn.

8. Koop een hangmat
De hangmat hangt als zo lang aan boord als dat er lange zeereizen worden gemaakt. Niet alleen spaart het ruimte uit, maar de hangmat blijft ook heerlijk recht hangen en kan zo tegen misselijkheid werken. Dit moet natuurlijk wel net passen aan boord…

9. Eet gezond
Citrus, munt, salie, rozemarijn, thijm, wortels, abrikozen, pruimen et cetera. Er zijn meer dan honderd vruchten en kruiden die stoffen in zich hebben die zeeziekte zouden kunnen tegengaan. Het komt er in grote lijnen neer op: gezond eten.

10. Niet te veel en te zoet
Suikers geven je een korte boost om die nachtwacht aantrekkelijker te maken en veel vet eten lijkt aantrekkelijk om de kou tegen te gaan. Maar als je gevoelig bent voor zeeziekte kun je je maag het beste lichte kost geven en de suikers laten staan, want zodra ze opgebrand zijn voel je je sneller zeeziek.

11. Ontspan, desnoods met wat chemische hulp
Alhoewel scopolamine vaak wordt voorgeschreven tegen zeeziekte, zijn er ook zeilers die zweren bij lichte bedwelmingsmiddelen zoals, valium, diazepam, lorazepam et cetera. Hier heb je echter wel een doktersrecept voor nodig…

12. Check je pols
De afgelopen jaren zijn er veel armbandjes in de handel gekomen. Ze werken met bepaalde drukpunten of met magnetische straling. Niet bij het kompas houden, dus…

13. Gedraag je als een geit
Sommige zeilers kauwen voortdurend op kauwgom met het geclaimde effect dat de maag zo actief en goed blijft functioneren. Ooit weleens aan gemberkauwgom gedacht?

14.Over de toonbank
De meest prevalente geneesmiddelen tegen zeeziekte zijn middelen met antihistamine, zoals Bonine en Dramamine. Deze zijn verkrijgbaar bij elke apotheek. Pas op voor duizeligheidseffecten.

15. De sticker
Scopolamine komt het vaakst voor in stickervorm. Vaak gezien achter de oren, hebben de stickers het grote voordeel dat ze in ieder geval niet met de maaginhoud over boord gaan. Bovendien blijven ze enkele dagen werkzaam. Het gerucht gaat dat na langer dan een week de stickers een licht hallucinerende werking hebben.

16. Boekenwormen worden sneller ziek
Een boek of een computerscherm voor je is vaak funest om een ijzeren maag in stand te houden. Doordat je de referentie met de bewegende omgeving om je heen kwijt raakt, versnelt het verstoring van je evenwichtsorgaan met alle gevolgen van dien. Boeken zijn dus pas weer voor in de haven!

17. Aan de slag
Vaak wordt je pas zeeziek als je te veel tijd hebt om er over na te denken. De dinghyzeiler wordt niet zeeziek, omdat die volledig bezet is door de werkzaamheden aan boord: zeilen!

18. Beweeg mee
Een goede oefening is om met de bewegingen van het schip te synchroniseren. Je telkens moeten schrap zetten omdat je niet goed meebeweegt met het schip, kost moeite en veroorzaakt bij nieuwe zeilers vaak sneller zeeziekte.

19. Is het echt zeeziekte?
Soms zijn de verschijnselen van zeeziekte erg vergelijkbaar met voedselvergiftiging of allergieën. Weet je wel zeker dat de misselijkheid niet door de maaltijd is gekomen?

20. Het trucje met de vingers
Een veel geziene manoeuvre bij mensen die zich katterig voelen is het geforceerd overgeven door de vingers in de keel te steken. Dit kan helpen, maar pas op voor uitdroging en vermoeidheid, want je haalt hiermee wel je energievoorziening uit je maag.

(c) Tekst en foto’s Willem Plet

Tags: Last modified: 19 april 2021
Sluiten