Koop je een andere boot, krijg je er ongevraagd een cadeautje bij: oud noodvuurwerk. Afsteken is levensgevaarlijk. Maar waar laat je het dan? In het kort:
Politiebureau: ‘liever niet’
In noodgevallen kan het – er is een vuurwerkkast – maar de politie verwijst je in principe naar de gemeentewerf of de watersportwinkel.
Gemeentelijke milieustraat
Bij sommige gemeentes nemen ze het wel in, bij andere knijpen ze een oogje dicht. Hoewel ze regelmatig verwijzen naar een ander inleverpunt – bijvoorbeeld de politie – kun je het er eigenlijk altijd wel kwijt.
Watersportwinkel – leverancier
De logistiek bij de verkopende partijen is al op zijn plaats om dergelijke gevaarlijke goederen te vervoeren. Watersportwinkels zijn het echter niet verplicht, dus soms staat er een vergoeding tegenover.
Explosieven
Zowel valschermsignalen als handstakellichten bevatten genoeg brandbaar materiaal om als explosief te fungeren. Zowel binnen als buiten de houdbaarheidsdatum is het afsteken in potentie dus zeer gevaarlijk. Een paar jaar geleden kostte het afsteken van een nog houdbaar valschermsignaal een zeiler het leven. In een ander geval raakte een Engelse journalist levensgevaarlijk gewond toen een handstakellicht dat hij testte uit de onderkant van de buis schoot. Hij overleefde het ternauwernood.
Over de datum nog gevaarlijker
Is het noodvuurwerk (ver) over de datum, dan is het risico op niet ontbranden, onjuist ontbranden of ontploffen veel groter. Het advies is dus: steek oud noodvuurwerk niet af, maar lever het in bij de watersportwinkel.
Je leest meer in Zeilen 01/2025. Heb je geen abonnement? Koop hem los in de webshop of in de kiosk.
Last modified: 2 januari 2025