Zeemanschap

Knopen

22:57

Stopperknoop

De allereerste zeemansknoop die ik als jochie leerde was de achtknoop. Aan het eind van een schoot of een val voorkomt hij dat een lijn in de mast of door een blok schiet. Jarenlang heb ik deze knoop gebruikt, zonder er verder bij stil te staan dat hij regelmatig los ging. Totdat ik een Belgische zeiler aan boord kreeg die bedenkelijk keek naar de achtknopen in mijn schoten.

“Ze gaan nogal eens los hè?”

“Ja oké, maar als je ze stevig aantrekt, blijven ze wel zitten.”

“Natuurlijk, maar je kan ook de juiste knoop leggen in het uiteinde van de schoot: een échte stopperknoop. Die verschuift niet, gaat niet los en is speciaal bedoeld voor het uiteinde van een lijn. Kijk maar.”

Enigszins beduusd, maar ook nieuwsgierig keek ik naar deze brutale zeiler die mij wel even kwam vertellen dat de machtige achtknopen uit mijn jeugd niet de juiste knopen waren voor dat doel. Zijn eenvoudige knoop was echter zo overtuigend dat sinds die dag alle vallen en schoten aan boord van de Ritme zijn voorzien van échte stopperknopen. En de achtknoop? Die heeft een plekje gekregen in het kastje met jeugdherinneringen.

Tags: Last modified: 15 juli 2021
Sluiten