Zeemanschap

Halve wind en licht weer

22:51

Al improviserend maakten we soms de schoothoek met een stalen lijntje vast aan het ankerbeslag. Dat bleek een weinig deugdelijke oplossing, die bovendien gemakkelijk schade veroorzaakte. “Zet er dan een boom op”, kregen we vaak te horen, als we ons beklag deden over het zeldzame gebruik van ons prachtige lichtweerzeil. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we een beetje tegen het klussen opzagen. Onterecht, zo bleek. Want de boom monteren kostte een uurtje.

Gennakerboom 1Passende ring

Als we hebben besloten een wegneembare gennakerboom te monteren, is de eerste uitdaging het vinden van een ring die ergens op de boeg moet worden gemonteerd. Seldén levert deze in diverse uitvoeringen, maar we moeten toch met een slijptol en een pijpensnijder aan de slag om de gekozen ring passend te maken. Wij klaren de klus zelf, maar u kunt het natuurlijk ook laten uitvoeren door een in rvs gespecialiseerd bedrijf. Mocht u zelf aan de slag gaan, zorg dan voor voldoende persoonlijke bescherming (handschoenen, gehoorbescherming en veiligheidsbril) en gebruik speciale, voor rvs geschikte slijpschijven. Nadat we de ring (foto 1) hebben gemonteerd, kunnen we de lengte van de boom bepalen. Volgens de leverancier mag het voorste deel van de boom maximaal zeventig centimeter voor de ring uitsteken. Langer kan wel, maar dan zult u een waterstag moeten aanbrengen. In ons geval is de maximale lengte voldoende, want het belangrijkste is dat de schoothoek van de halfwinder ruim vóór de preekstoel aangrijpt.

Op lengte maken

Seldén levert de boom als bouwpakket, zodat u hem zelf op de juiste lengte kunt afzagen. Op het voordek dient u twee punten te vinden die voldoende houvast bieden voor het aanbrengen van de twee bevestigingspunten (foto 2). De voorste punt dient om de boom in uitgeschoven toestand vast te houden; het achterste fixeert de boom als deze niet wordt gebruikt, maar wel ‘stand-by’ moet liggen. Wij kiezen voor een bevestiging bij de achterste rand van de ankerbak en juist vóór de opbouw, omdat het dek daar het meeste ‘vlees’ heeft. In ons geval hoeft de boom, met een standaardlengte van 2,37 meter, niet te worden ingekort. Mocht dat wel nodig zijn, dan hebt u een degelijke ijzerzaag nodig. Voor het aftekenen gebruikt u een stevig stuk papier dat u om de buis vouwt. Zo kunt u gemakkelijk een cirkel trekken.

PopnagelsGennakerboom 3

Heeft de buis de gewenste lengte, dan schuift u het achterste bevestigingsdeel erin (foto 3). Daarna boort u vier gaten. Omdat het oog ook wat wil, hebben we de gaten zorgvuldig afgetekend (zie foto 4). Daarna komt het zware werk. Er moeten namelijk vier popnagels van zes millimeter worden aangebracht. Daar hebt u een professionele popnageltang voor nodig (foto 5). Bij de bouwmarkt zult u die niet vinden. De daar beschikbare tangen zijn te gebruiken voor popnagels van maximaal vijf millimeter. Mogelijk kunt u terecht bij een plaatselijke constructiewerkplaats of een tuiger. Wij konden een professionele popnageltang lenen van de plaatselijke tagrijn. Hiermee is de feitelijk montageklus eigenlijk geklaard. Maar omdat wij de schoothoek van de halfwinder vanuit de kuip willen bedienen, brengen we onderaan de scepters geleide-ogen aan. Op deze manier wordt een lijn naar de kuip gevoerd waarmee we de spanning op het voorlijk van de halfwinder kunnen variëren.

Details en prijzen

Er zijn vier maten (doorsnede) gennakerboom leverbaar: 72, 75, 87 en 99 millimeter. Prijs van de kleinste set (72 mm) is 499 euro; de set van 87 millimeter kost 707 euro.

De prijs van de ringen is vanaf 75 euro, afhankelijk van diameter en type. Levering is uitsluitend via tuigers, zeilmakers en winkels.

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten