Vaartest

Wauquiez Pilot Saloon 42: Hoge standaard

08:30

De Pilot Saloon 42 is het kleinste deksalonjacht van het Franse Wauquiez. Gestoeld op veiligheid, kwaliteit, voorzien van luxe. Maakt de 42-voeter de reputatie van zijn bouwer waar?

Blij met de kachel

Navigatiehoek met uitstekende zit (c) Laurens Morel

Voor de test reizen we af naar Frankrijk, naar Port Camargue. Met 5000 ligplaatsen is dit een van de grootste jachthavens aan de Middellandse Zee. Met een knoop of vijftien wind en een blauwe lucht zijn de omstandigheden uitstekend, hoewel we blij zijn dat in dit bouwnummer de optionele heteluchtkachel aanwezig is. Het interieur is luxe afgewerkt en voorzien van een paar snufjes die prima te rijmen zijn met luxe en kwaliteit, maar niet met ‘scheeps’ of zeewaardigheid (waarover later meer). De Centurions zeilen goed en daar is het interieur zeer praktisch, dus we zijn benieuwd: hoe gaat deze boot het doen als zeiler?

Sturen met twee vingers (c) Laurens Morel

Dubbel roer

Anders dan zijn voorgangers, is de 42 uitgerust met dubbele roeren. “Het vorige model had één roer. Dat werkte niet lekker en stuurde zwaar,” zegt Romain Bourgeois. De Fransman is de directeur van deze vestiging van Wauquiez en zeilt tijdens de vaartest met mij mee. Met de optionele boegschroef – bij dubbele roeren zou dat wat ons betreft standaard mogen zijn – stuurt hij de boot de box uit. De ruim 11 ton zware boot is standaard uitgerust met een 54 pk Yanmar, maar kan optioneel van 80 pk worden voorzien. De testboot is voorzien van een wit gelakt rondhout en volledig doorgelatte laminaatzeilen. Het dek is voorbereid voor de optionele keerfok, de genua staat op een roller en voor de optionele lichtweerzeilen is een vaste rvs boegspriet annex ankerbeslag geplaatst.

Slaap lekker

Een eigenzinnig interieur (c) Laurens Morel

Na de test zeilen we weer terug naar de haven. Op de terugweg meten we het motorgeluid bij de kajuitingang, in de kuip en in de hut achter. Voor het geval er toch te weinig wind is om te zeilen en er iemand ondertussen van de wacht gaat wil je zo weinig mogelijk motorgeluid horen. Op 2000 toeren per minuut meten we in de hut achter 90 decibel, aan de onderkant van het gemiddelde. Dat zal prima slapen.

Zeilen 03/2019

Benieuwd naar de hele test. Je leest de ervaringen met de Wauquiez Pilot Saloon 42 in Zeilen 03/2019. Koop het nummer hier online in de webshop. Deze editie is ook tot maart 2019 in de winkel verkrijgbaar.

Omslagfoto: Laurens Morel

Tags: Last modified: 16 maart 2021
Sluiten