Vaartest

Saffier Se 37 Lounge: Dagzeiler van 12 meter

08:09

‘Een dagzeiler als geen ander, een concept zonder compromissen.’ Marketingpraat of waarheid? We nemen de proef op de som op de nieuwe, maar liefst 37 voet lange dagzeiler van eigen bodem: de Saffier Se 37 Lounge.

(c) Laurens Morel

Als op een troon, zo voelt het wel eens als je aan het roer zit op een middenkuiper. Zo voelt het hier, op de Saffier Se 37 Lounge, niet. Toch zit ik in het midden van de boot aan het roer, bijna tegen het kajuitschot, dicht bij het water. De stuurwielen verschijnen vanuit de kuipwand. Ik zit op het gangboord met mijn voeten op een verstelbare steun, met een indrukwekkende batterij stoppers en een elektrische Harken rewind-lier voor m’n neus.

Beide zeilen bedienen, zonder van je plek te komen. Dat bevreemdt me een beetje, maar ik kan er zeker aan wennen

– Marinus van Sijdenborgh, redacteur

Druk op de knop

(c) Laurens Morel

Met een druk op de knop schakel ik over naar de schootlier aan de lage kant om daar de fokkenschoot wat te vieren. Vanwege de keerfok is er maar één schoot nodig voor het voorzeil. Om de lier aan stuurboord ligt de grootschoot. De grootschoot komt via German Sheeting wel op twee boorden terug, maar als je hem aan de ene kant in de klem zet en aan de andere kant om de lier, heb je alsnog maar één lier nodig om hem te vieren of aan te trekken. Kortom: je kunt de schoten gewoon om de lier laten zitten, de stopper openzetten en met een druk op de knop beide zeilen bedienen, zonder van je plek te komen. Dat bevreemdt me een beetje, maar ik kan er zeker aan wennen.

Zeilen 10/2018

Ben je benieuwd naar de rest van de vaartest? Is Marinus te spreken over deze dagzeiler? Je leest het in Zeilen 10/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel of download hier de complete vaartest.

Omslagfoto: Laurens Morel
Tekst: Marinus van Sijdenborgh

Tags: Last modified: 16 maart 2021
Sluiten