Starten met zeilen

Nu in Zeilen: Charteren voor beginners en gevorderden

12:00

Azuurblauw water, verlaten baaitjes en prachtige zeilboten laten je wegdromen over zorgeloze vakanties in verre oorden. Maar dat je met het zweet op de rug voor het eerst de iets te grote zeilboot de haven uit manoeuvreert, dat zie je dan weer niet op de foto’s. Toch is charteren zeker de moeite waard. Een gids voor beginners én gevorderden.

Zeg ‘flottielje’ en ‘charteren’ en we zien allemaal dezelfde foto voor ons: een geankerd zeiljacht in een idyllisch lege baai, waarbij net een
prachtige vrouw in kleurrijke bikini een verfrissende duik neemt in het azuurblauw water, dat zo helder is dat je de zeesterren op de zeebodem ziet liggen. Direct waan je je op de Middellandse Zee, de Caraïben, Thailand of een andere prachtplek ter wereld.

 Droombeeld

Het goede nieuws is: dit droombeeld klopt in grote mate. Want jachtverhuurders en charterbedrijven bieden zo’n breed palet, dat zij aan elke wens kunnen voldoen. Wil je zorgeloos genieten, kies je een geheel verzorgde zeilvakantie met eigen ‘captain, chef cook and stewardess’, bijvoorbeeld in de Britse Maagdeneilanden op een Lagoon 620 – met 19 bij 10 meter breder dan menig Nederlandse zeilboot lang. Je stewardess ontrolt op de bovenverdieping een opblaas­bare glijbaan waarmee je vanaf het zonne­terras zo het warme oceaanwater in zoeft, en de captain sleept je achter de dinghy op waterski’s door de tropische ankerbaai. Dit alles heeft wel een prijsje: minimaal 30.000 Amerikaanse dollars per week, let wel, in het laagseizoen en exclusief vliegreis en fooi, zo’n tien tot twintig procent van de huurprijs. Maar je kunt het geluk (en de kosten) delen met tien vrienden. Oh, het kan luxer. Bijvoorbeeld op een Alloy Yacht 67 (Charterworld) – die cijferaanduiding is in meters, niet in voet. Desondanks is er slechts plek voor twaalf gasten, die met elkaar minimaal 245.000 euro per week mogen neertellen. Gelukkig kun je door­ gaans ook overal zelf een boot charteren, al dan niet in flottielje – ietsje minder luxe, maar zeker betaalbaar – en het te ontdekken vaargebied is precies hetzelfde.

Zeilen 01/2021

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Wat betekent ‘flottielje’ eigenlijk? Kun je als beginner wel wat tips gebruiken? Welke documenten heb je allemaal nodig? Uit welke grote merken bestaat de chartermarkt vooral? En moet je voor het hoog- of naseizoen kiezen om te charteren? Je leest het allemaal in Zeilen 01/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hier digitaal.

Omslagfoto en foto: Walewijn de Vaal, Tubber, Privéarchief geïnterviewden
Tekst: Walewijn de Vaal

Tags: , , , Last modified: 22 april 2021
Sluiten