Aan boord

Spanners schoonmaken

09:32

Als de mast in de winter van de boot af gaat, draaien we alle wantspanners los en van de verstaging af. Voordat we ze opbergen, maken we ze goed schoon. Gedurende het seizoen heeft vuil en zand immers zijn weg gevonden in het schroefdraad en tussen het huis en het schroefdraad. Als we dat laten zitten, draaien we op een gegeven moment het schroefdraad kapot. De spanners gaan langer mee als we ze schoonmaken. Haal de wantspanners eerst helemaal uit elkaar. Zijn ze heel erg vuil, dan kun je alvast wat schoonborstelen voordat je ze losdraait. Spuit hiervoor wat want- spannerolie of WD40 op het schroefdraad. Je draait het vuil nu minder snel in het schroefdraad van het huis.

Spanners schoonmakenVoor het schoonmaken koop je voor een paar euro een roterende koperborstel bij de doe-het-zelf- zaak. Deze zet je op de accuboormachine en daarmee heb je het schroefdraad in een handomdraai schoon. Het kan ook met een gewone koperborstel, maar dan moet je zelf aan het werk. Geen staalborstel, want deze laat staaldeeltjes achter en die gaan roesten.

Het huis van de wantspanner krijg je schoon door deze in een bakje met diesel of benzine te weken. remmenreiniger werkt ook, maar dat is minder milieuvriendelijk. Borstel de rest van het vuil eraf en droog de wantspanners af. Het beste kun je ze invetten met wantspannervet en dan goed inpakken. Je kunt ze natuurlijk ook pas in het voorjaar invetten.

Tip: merk alle wantspanners als je ze eraf haalt. Dit scheelt een hoop gepuzzel aan het begin van het seizoen.

Tags: , , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten