Onderhoud & klussen

Wantspanners: brons of rvs?

08:03

Roestvaststalen wantspanners zijn dunner, mooier en beter. Dat was de lezing. Immers, de verstaging is ook van rvs en beide metalen bijten elkaar niet. Maar rvs op rvs is vragen om ellende volgens tuigers. Het is een budgetoplosser, omdat het goedkoper is dan een bronzen wantspanner.

WantspannersAls er een braam op de rvs verstaging zit, gaat dat vreten in de rvs wantspanner. Je draait steeds als je de wantspanners stelt het braampje verder in de wantspanner. Uiteindelijk ben je eerder aan nieuw materiaal toe. Brons is een zachter materiaal in vergelijking met rvs. Als er een braampje aan het schroefdraad van het stag zit, glijdt dat beter in het brons. De kans op vastlopen en schade is nihil.

Als je de verstaging dit jaar toch gaat vervangen, vraag dan om bronzen verchroomde wantspanners. De meeste tuigers zullen niet meer met rvs wantspanners werken, maar voor de zekerheid kun je het vragen.

Als je wilt weten of je rvs of bronzen wantspanners hebt, kun je het vaak alleen maar zien aan het schroefdraad in het huis van de wantspanner. Je moet hiervoor de spanner uit elkaar halen. Het schroefdraad binnenin is een beetje gelig. Als aan de buitenkant van de spanner het chroom van het brons is gesleten zie je het natuurlijk ook, maar vaak vervangen we de wantspanners voordat het chroom helemaal is afgesleten. Ook zijn rvs wantspanners vaak dunner uitgevoerd, omdat rvs sterker is dan brons. Om dat te zien moet je eerst een rvs-exemplaar en een bronzen naast elkaar kunnen leggen.

 

Tags: , , Last modified: 28 april 2021
Sluiten