Onderhoud & klussen

Verstopt boordriool

11:36

Met de komst van de – verplichte – vuilwatertank neemt ook het aantal verstopte boordriolen toe. En het gangbaar maken van de afvoer van de vuilwatertank is, zo weten alle ervaringsdeskundigen, bepaald geen klus waar je genoegen aan beleeft. Als alle spoelmiddelen die beloven de doorstroming weer op gang te brengen hebben gefaald, blijft er niet anders over dan de boel openmaken en met onvervalst handwerk de zaak weer vlot te trekken.

In de meeste tanks bevindt zich een zogenaamd mangat. Dit is een wat overdreven aanduiding voor een gat met deksel waar uw hand net doorheen kan. Probleem is echter dat deze deksels na een aantal jaren muurvast zitten. Met geweld is natuurlijk alles open te krijgen, maar de kans dat u het deksel beschadigt is groot.

De oplossing voor dit probleem vraagt enige handigheid, maar het resultaat mag er zijn. Neem een stukje multiplex en zaag daar een ronde plaat uit met een diameter die ongeveer gelijk is aan het deksel. Lijm en schroef daar een stevig balkje op, zodat u houvast hebt. Vervolgens boort u vier gaten van 10 millimeter en slaat u in elk gat een houten plug. Dit nieuwe stuk gereedschap past – als u goed hebt gemeten – precies in de uitsparingen van het deksel. De krachten worden nu gelijkelijk verdeeld en uiteindelijk moet zelfs het meest weerbarstigste deksel zijn verzet opgeven. Mocht u toch extra kracht nodig hebben, dan kunt u ook een lijmklem op het balkje zetten.

Als u het deksel weer terugplaatst, smeer dan wat zuurvrije vaseline op de schroefdraad. Ook drinkwatertanks en dieseltanks die een weerbarstig deksel hebben, kunt u op deze wijze te lijf gaan.

Last modified: 8 april 2021
Sluiten