Onderhoud & klussen

Val door de mast

09:53

Per ongeluk het val uit de mast getrokken? Er zijn diverse methoden om het val weer door de mast te krijgen. Als de mast plat ligt, kunt u het beste een lange trekveer gebruiken. Bevestig het val met stevig tape aan de veer, trek hem door het profiel van de mast en trek daarmee de lijn voorzichtig door de mast heen. Haal met een haaknaald, schroevendraaier of kromgebogen stuk staaldraad de trekveer door de opening in de mast. Nadeel van deze methode is dat, omdat de mast plat ligt, de lijn verstrikt kan raken in de andere vallen die door de mast lopen. Dat maakt het hijsen straks moeilijk.

Praktijk - val door de mastMakkelijker is het als de mast nog of weer overeind staat. U hebt immers profijt van de zwaartekracht. U zult er wel de mast voor in moeten. Let op dat de mast zo recht mogelijk staat. Zet het hekstag los, voordat u naar boven gaat.

Bevestig een stukje fietsketting, een langwerpig visloodje of, zoals op deze foto, een lijntje met een aantal loodjes aan het val. Laat deze via de schijf bovenin in de mast naar beneden zakken. Zorg dat iemand beneden de loodjes opvangt voor de opening in de mast, waardoor het val weer naar buiten moet komen. De loodjes of de lijn zijn soms lastig te zien, omdat u van licht naar donker kijkt. Degene die bovenin zit, moet soms het val een paar keer heen en weer bewegen voordat het andere bemanningslid ziet waar de loodjes zijn. De laatste haalt nu met een haaknaald of een krom gebogen stuk staaldraad de loodjes naar buiten. Trek het val door en zet hem vast op de mast of geleid hem naar de valstopper.

 

Tags: , , Last modified: 28 april 2021
Sluiten